Vesti
06.11.2023. 11:45
Beta

Istraživanje Demostata

Srbi sa Kosova zarad lične bezbednosti spremni na oružani otpor

1
Izvor: EPA / Djordje Savic

Srbi sa severa Kosova i Metohije spremni su na oružani otpor prištinskim vlastima radi zaštite lične bezbednosti i u cilju odbrane svojih života i domova, pokazuje istraživanje Demostata sprovedeno posle incidenta u Banjskoj 24. septembra kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica naoružanih Srba.

Istraživanje sprovedeno u dve fokus grupe sa po devetoro učesnika, pokazalo je da je spremnost na otpor vlastima u Prištini prisutna ne samo kod mlađih već i kod starijih Srba koji žive na severu Kosova.

Kod Srba sa severa Kosova prisutan je visok stepen nepoverenja prema Vladi u Prištini, lokalnim albanskim vlastima postavljenim posle izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali, kao i prema kosovskoj policiji, a deo njih je tokom istraživanja izrazio strah od predstavnika Srpske liste što je kako se navodi, jedan od razloga zbog kojih mnogi Srbi nisu hteli da učestvuju u fokus grupama.

Anketa je pokazala i trend smanjenja stepena poverenja i u institucije Srbije nakon što su Srbi iz severnog dela Kosova i Metohije napustili lokalne institucije, a po navodima Demostata, ta "erozija poverenja naročito je intenzivirana" posle oružanog sukoba u Banjskoj.

Srbi sa Kosova najviše veruje Kforu jer smatraju da ta misija može da obezbedi sigurnost i bezbednost, prvenstveno u smislu zaštite od represije Prištine, a imaju i veliko poverenje u eparhiju Raško-prizrensku Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve