Vesti
21.05.2020. 23:11
R. E.

ISTRAŽIVANJE STUDENATA FPN: Građani zadovoljni merama protiv korone

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Studentkinje i studenti druge godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu su na predmetu Metodologija politikoloških istraživanja sa statistikom, tokom aprila ove godine u Beogradu sproveli su istraživanje na temu Stavovi građana Republike Srbije o COVID-19.

Osnovni ciljevi istraživanja bili su da se sazna kako građani vide ovu situaciju, kako se o virusu informišu, kako i u kojoj meri se pridržavaju mera, kako vide odluke predstavnika vlasti i kriznog štaba, ali i da se ispita uticaj inostrane pomoći u borbi sa rešavanjem virusa COVID-19.

 

Prva grupa pitanja odnosila se na opšta pitanja o samim ispitanicama i o njihovom polu, godinama, sredini iz koje dolaze, obrazovanju i drugo.

Studenti su potom pitali građane o tome da li su zadovoljni svojom finansijskom situacijom.  Na ovo pitanje manje od polovine, tačnije 41,7 odsto, je dalo prosečnu ocenu 3, dok je 28,5 odsto ispitanika ocenilo je da je uglavnom zadovoljno finansijskom situacijom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kada su izvori informisanja u pitanju 47,8 odsto ispitanika istaklo je internet portale i novine kao svoj primarni izvor informacija, a nešto manje od 1 odsto ispitanika su istakli radio i štampu kao glavni medij informisanja.

Najveći procenat građana Republike Srbije 34.4 odsto njih je kao izvor informisanja o COVID-19 naveo javni servis RTS, televiziju sa nacionalnom frekvencijom. Na osnovu podataka se može uočiti da najveći procenat građana u potpunosti ne veruje televiziji Pink i Happy, dok najveći procenat građana u potpunosti veruje RTS-u – 12,7 odsto, a nešto manji procenat u potpunosti veruje N1 i Nova S 12,5 odsto.

Kada je reč o pitanju uticaja virusa na finansijsku situaciju u domaćinstvu, najviše anketiranih građana - 39,3 odsto, ocenilo je da virus neće uticati ni loše ni dobro na finansijsku situaciju u njihvom domaćinstvu.

Na u pitanje da ocene zdravstveni sistem, građani su odgovorili da naš zdravstveni sistem u najvećoj meri nije ni dobar ni loš – 37 odsto.

Kada je reč o  poverenju u pomoć od velikih sila, došlo se do podatka da Evropska Unija izbija na prvo mesto kada se radi o nepoverenju građana što pokazuju podaci da 12,4 odsto ispitanika veruje da pomoć neće uopšte pomoći, a 34,3 odsto da uglavnom neće pomoći. Nepoverenje građana iskazano je i u tome da mali broj ispitanika 5,9 odsto, veruje da će pomoć od EU mnogo uticati na suzbijanje virusa. Podaci pokazuju poverenje u Kinu. Samo 2,6 odsto ispitanika veruje da pomoć iz Kine neće uopšte pomoći, a 52 odsot veruje da uglavnom hoće kao i 25,3 odsto da će veoma mnogo pomoći.

Na kraju je Rusija koja je po poverenju građana druga, odnosno 50,5 odsto veruje da će pomoć iz Rusije uglavnom pomoći.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Što se tiče političara građani im u velikoj meri ne veruju, za razliku od kriznog štaba u čiju stručnost se u većoj meri uzdaju, što nas dovodi do zaključka da ispitanici mnogo više veruju stručnom kadru od samih političara koji su donosili mere uz savetovanje sa lekarima.

Međutim, kada su u pitanju same mere građani su ih se pridržavali i uglavnom su bili saglasni sa donetim odlukama, što pokazuje određenu dozu odgovornosti prema datoj situaciji.

Takoše 37 odsto građana je istaklo da je Republika Srbija odreagovala na vreme, uzevši neohodne mere zaštite od virusa. Najveći broj ispitanika, odnosno njih 31,2 odsto, smatra da država uglavnom odgovorno obavlja ovaj zadatak, dok je 12,3 odsot ispitanika u potpunosti saglasno s tim.

Međutim, zaključak koji se može izvući iz dobijenih podataka govori da je stav građana po ovom pitanju pretežno negativan, jer više od polovine ispitanika u manjoj ili većoj meri nije saglasno sa datom tvrdnjom. 39,1 odsto ispitanih, uopšte nije saglasno s iznetom tvrdnjom da država i njeni predstavnici ne šire strah i paniku, dok se 25,2 odsot ispitanika ovom tvrdnjom uglavnom nije saglasno.

Sa druge strane, suprotan stav zastupa znatno manji broj ispitanika – skoro jedna trećina.

Na pitanje da li je ograničavanje slobode kretanja neophodno i da li građani podržavaju ovu meru dobili smo podatke da su ispitanici u najvećoj meri saglasni u potpunosti s ovom merom - 42,4 odsot. Malo manji broj ispitanika je rekao da je uglavnom saglasan - 30,6 odsto. Na pitanje da izjasne svoj stav o uvođenju vanrednog stanja, gotovo tri četvrtine ispitanih podržava tu odluku, od čega veći deo – 44,9 odsto je u potpunosti saglasno s odlukom. U vezi sa pridržavanjem saveta Kriznog štaba od strane njihove okoline, veliki broj ispitanika se izjasnila potvrdno - 74,7 odsot.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Stav ispitanika o uspešnosti uvedenih mera protiv širenja COVID-19 u Srbiji je preovlađujuće pozitivan. Gotovo tri četvrtine ispitanika smatra da uvedene mere pomažu pri sprečavanju dalje zaraze u Srbiji.

Na pitanje kojih se mera pridržavate tokom vanrednog stanja, ispitanici su istakli da se pridržavaju glavnih mere zaštite i prevencije od virusa korona.

Tako čak 69,4 odsto njih ostaje kod kuće i izlaze samo po osnovne namirnice, potom 61,3 odst nosi zaštitnu masku, a 60,3 odsto drži određeno odstojanje od drugih ljudi. Na osnovu dobijenih podataka, vidimo da znatan procenat građana - 41,2 odsto, pored maski, nosi i rukavice kako bi se dodatno zaštitili.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve