Vesti
23.04.2023. 10:20
Beta

Lokalni izbori

Otvorena biračka mesta na severu Kosova, situacija mirna

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da su otvoreni svi planirani glasački centri za izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i za odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan.

Na prvoj konferenciji za medije CIK je objavio da je situacija mirna i da sve ide po planu, dok je mali broj građana, posebno u područjima naseljenim Albancima, u jutarnjim satima izašao da ispuni svoje biračko pravo.

Glasa se u šest stalnih biračkih centara i 13 alternativnih u kontejnerima.

Kosovska policija je takođe blizu ovih centara, posebno alternativnih, i pomno prati situaciju.

Kosovska policija saopštila je da sprovodi operativni plan za izbore na severu u skladu sa prethodnim fazama kako bi se stvorilo bezbedno i mirno okruženje za građane, i da je angažovan dovoljan broj pripadnika te službe, a cilj je profesionalno postupanje.

"Cilj policije je, kao i uvek, da garantuje slobodno ostvarivanje biračkog prava, da preduzme preventivne akcije protiv negativnih pojava i kriminalnih aktivnosti koje bi na bilo koji način ugrozile bezbednost, mir i stabilnost u zemlji", navedeno je u saopšenju.

Građanima je upućen poziv da sarađuju sa Kosovskom policijom, Državnim tužilaštvom, CIK-om i da prijave sve nezakonite slučajeve u vezi sa bezbednošću, izbornim procesom ili čak van njih, a kako je navedeno te prijave biće tretirane poverljivo.

Na izborima za gradonačelnike opština na severu Kosova pravo glasa ima 45.095 glasača, a za odbornike opština Leposavić i Zvečan 20.314.

Izbore prati 357 posmatrača, od kojih su predstavnici 31 organizacije, koji će takođe pratiti i procedure nakon zatvaranja biračkih mesta.

Akreditovani posmatrači predstavljaju političke subjekte, medije, nevladine organizacije i strana predstavništva koja se nalaze na Kosovu.

Iz političkih subjekata je 75 posmatrača, iz Nevladinih organizacija 109, dok dva posmatrača predstavljaju ambasade.

Za praćenje izbora je akreditovano i 170 predstavnika domaćih i međunarodnih medija.

Biračka mesta biće zatvorena u 19 sati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istekao rok prijava za izbore na severu Kosova, Srpska lista neće učestvovati
Izbori

CIK u Prištini

22.03.2023. 18:48

Istekao rok prijava za izbore na severu Kosova, Srpska lista neće učestvovati

Portparol Centralne izborne komisije u Prištini Valjmir Eljezi, potvrdio je da je u sredu istekao rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, na koje se nisu prijavili predstavnici Srpske liste, objavio je Euronews.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve