Vesti
23.09.2023. 11:20
Beta

Divan gest

Jednogodišnje stipendije za decu poginulih rudara

dinari, novac, pare
Izvor: Shutterstock

Maloletna deca rudara poginulih u nesreći koja se 1. aprila prošle godine dogodila u rudniku "Soko" kod Sokobanje, dobijaće u narednih godinu dana stipendije od 12.000 dinara mesečno, a za svih osam porodica obezbeđeni su i paketi sa hranom i zdravstvene kartice za ostvarenje popusta na laboratorijske analize u privatnim zdravstvenim ustanovama. 

Pomoć za porodice i decu poginulih rudara obezbedio je Rotari klub Dunav Beograd, a ovogodišnji predsednik kluba Miroslav Krmpotić je, uručujući stipendije i pomoć porodicama, istakao da su u Sokobanju došli sa idejom da otpočnu akciju pomoći, a sa nadom da će moći da im pomažu više godina.

"Ovde smo da pozovemo sve ostale klubove i privredne subjekte koji su u mogućnosti, da se pridruže i pomognu. Bol za izgubljenim članom porodice je neizmeran kako za decu, tako za roditelje i rodbinu i svi zajedno treba da im pomognemo", rekao je Krmpotić.

Stipendije od 12.000 dobijaće deca rudara Petra Petrovića, Nenada Trivunca i Bojana Stajića, njih ukupno petoro, četiri devojčice i jedan dečak. 

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić kazao je da će nastojati da deca stipendije primaju sve vreme dok se školuju.

"Nastojaćemo da se u prikupljanje sredstava za isplatu stipendija uključi opština i privrednici iz Sokobanje i rotari klubovi iz udruženja, kako bi deca dobijala stipendije i u narednom periodu", rekao je Nikolić.

On je istakao da bi opština Sokobanja trebalo uskoro da obezbedi opštinski stan za suprugu i dve ćerke rudara Petra Petrovića.

Marija Petrović, Petrova supruga, u ime porodica nastradalih rudara zahvalila se na pomoći Rotari klubu Dunav Beograd i apelovala da joj opština Sokobanja što pre pomogne oko rešavanja stambenog pitanja.

U nesreći koja se u rudniku "Soko" dogodila 1. aprila 2022. u zoru zbog curenja metana poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Podignuta optužnica, rudnik Soko radio bez dozvole u trenutku nesreće
Rudnik, rudar

Tužilaštvo u Nišu

14.08.2023. 13:30

Podignuta optužnica, rudnik Soko radio bez dozvole u trenutku nesreće

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, nakon nesreće u rudniku Soko, kada je poginulo osam rudara i povređeno 20, podiglo je optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća Resavica, njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića jer se sumnjiče da su radili bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve