Vesti
20.07.2020. 18:20
Priredila Dušica Anastasov

KRFSKA DEKLARACIJA: Tako je sve počelo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpska vlada čiji je prvi ministar bio Nikola Pašić i Jugoslavenski odbor hrvatskog političara Ante Trumbića potpisali su 20. jula 1917. na grčkom ostrvu Krf "Krfsku deklaraciju", kojom su južnoslovenski narodi u Austro-Ugarskoj zatražili ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom u zajedničku državu pod nazivom Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca s dinastijom Karađorđević na čelu.

Šest godina nakon potpisivanja dokumenta, 7. juna 1923., u Narodnoj Skupštini u Beogradu, Pašić je svoj stav na Кrfu, u pogledu uređenja zajedničke države, ovako objasnio:

"Ja sam onda kazao: možemo i u federacionu, a možemo, to je prirodnije, i u jednu jedinstvenu državu, ali za federaciju treba prvo da se podelimo. Treba Hrvati da budu za sebe, Slovenci za sebe, a Srbi za sebe. Pa da onda povučemo granicu i pravimo federaciju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ali kad smo počeli da povlačimo granicu, onda smo videli da nas je sprečila Austrija, smela nas je njena istorija. Ona nije dala da Hrvati budu sami za sebe, da Slovenci budu sami za sebe i da Srbi budu sami za sebe. Nego se uvek bojala, ako bi Srbi bili sami za sebe, Hrvati sami za sebe i Slovenci sami za sebe, da mogu da naprave kakvu bunu, da se približe i zajednički odupru neprijatelju, i tako je upropaste. I onda je ona tražila da poseje naša sela u Hrvatskoj, a hrvatska kod nas, a tako isto i slovenačka.

I zato kad smo pogledali na kartu, videli smo da ne može da se povuče granica. I zato se i došlo do ovoga da nam Slovenci kažu: pa možete se vi još i kojekako razdeliti sa Hrvatima, možete odeliti Vojvodinu, Srem i Bosnu, mada ima krajeva gde jedni u druge pomalo ulazite, ali kako ćemo se posle odeliti, mi, kako ćemo se razdeliti sa Hrvatima. Vama je lako tu deobu izvršiti: vi ste pravoslavni i reći ćete gde su pravoslavni tamo su Srbi, a oni će reći: gde su katolici tamo su Hrvati, ali kako ćemo se sporazumeti mi i Hrvati, kad smo i jedni i drugi iste vere i kad smo mi došli do samoga Zagreba! I šta je onda bilo?

Povezane vesti - Darko Hudelist otkriva pozadinu Londonskog sporazuma - Zašto je Pašić umesto "Velike Srbije" izabrao Jugoslaviju

Onda je Trinaestić (Dinko) kazao: to ne može da bude tako, jer ako vi Slovenci dođete do Zagreba, a vi Srbi opet do Bosne, onda nema Hrvata. I šta je onda bilo? Onda se došlo do toga da treba da bude jedinstvena država: da je svaki u svojoj državi, ako je na pr. Srbin pa živi u Ljubljani i kaže da je Srbin onda neka je Srbin, a ako je Slovenac pa živi u Beogradu, neka ostane Slovenac.”( Iz knjige Nikola Pašić i njegovo doba)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve