Vesti
22.01.2024. 15:37
Beta

Ambasador SAD u Srbiji

Hil o evru kao kosovskoj valuti: "Nepotrebno iznenađenje"

Kristofer Hil, ATA IMAGES, 22.1.2024.
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je u Sokobanji da je odluka Centralne banke u Prištini o ukidanju dinara iz platnog prometa nepotrebno iznenađenje i da SAD i Evropska unija pomno prate i analiziraju razvoj situacije.

"Mi mislimo da je sada najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali i da se Kosovu omogući pristup međunarodnim institucijama. Treba se fokusirati na to i izbegavati teme koje nisu od zajedničkog interesa", rekao je on, piše Radio Televizija Srbije (RTS).

Hil je rekao da u ovoj fazi dijaloga, postignutoj uz posredovanje specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, "treba izbegavati nepotrebna iznenađenja i jednostrane akcije".

Centralna banka u Prištini saopštila je da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu, i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o uvođenju evra na Kosovu i hrvatskim borbenim vozilima na granici
1

Davos

18.01.2024. 20:25

Vučić o uvođenju evra na Kosovu i hrvatskim borbenim vozilima na granici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je u Davosu odluku Kosova da ukine dinar i uvede evro od 1. februara, ali i to što Hrvatska raspoređuje borbena vozila na granici sa Srbijom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve