Vesti
02.04.2024. 16:38
Beta

Peter Stano

"Hitno formirati ZSO"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Portparol Evropske unije Peter Stano je danas pozvao na hitno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i kazao da će se neuspeh Kosova da to ispuni tumačiti kao nespremnost da se normalizuju odnosi sa Srbijom.

Stano je novinarima u Briselu kazao da je formiranje ZSO dugogodišnji zahtev i obaveza Kosova i da ga je EU nekoliko puta ponovila na najvišem nivou, svojih lidera.
 

"Sastanak na nivou glavnih pregovarača u četvrtak u Briselu biće usredsređen na druga pitanja, uglavnom na ona o kojima se razgovaralo prošle i pretprošle nedelje  - o problemima i posledicama odluke Centralne banke Kosova u vezi sa upotrebom dinara" - najavio je portparol EU.
 

Dodao je da je ZSO, iako je jedna od glavnih tema razgovora glavnih pregovarača, tema na svakom sastanku i u svakom kontaktu s kosovskom stranom.

"Neuspeh Kosova da to ispuni, neće se tumačiti kao pozitivan znak spremnosti da se nastavi na putu normalizacije koji je sada povezan s napretkom Kosova na putu ka pristupanju EU", kazao je Stano.

Naglasio je da je ZSO  "jedan od uslova koji je zaista hitno potrebno ispuniti što je pre moguće bez ikakvog daljeg odlaganja".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve