Vesti
01.05.2023. 12:32
Beta

Poverenica saopštila

Na šta se najviše žale zaposleni u Srbiji

posao, odlazak na posao
Izvor: Shutterstock

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, da je najveći broj pritužbi toj instituciji prethodnih godina podnet zbog diskriminacije na tržištu rada i to najviše po osnovu pola, starosnog doba, zdravstvenog stanja, invalideta, sindikalne i političke pripadnosti.

Poverenica je u pisanoj izjavi navela da žene češće podnose pritužbe zbog nejednakog tretmana u vezi sa trudnoćom i porođajem, naročito zbog težeg napredovanja ili premeštaja na niže radno mesto nakon porodiljskog odsustva, kao i da mladi ljudi "ne dobijaju dovoljno adekvatnih prilika za rad zbog čega neki odlaze iz zemlje".

"Zabrinjava i praksa da se poželjnim radnikom smatraju osobe između 30 i 45 godina, 'prijatnog izgleda', potpuno zdrave, digitalno pismene, sa iskustvom, bez mnogo privatnih obaveza, spremne da rade van radnog vremena i opisa posla, zbog čega su diskriminacija, nesigurnost, prekarni rad, pa i siromaštvo, realnost za nemali broj radnika", navela je poverenica.

Ocenila je da bolja zaštita radnika i radnica, posebno u privatnom sektoru, jačanje kapaciteta inspekcijskih službi i više kontrole u pogledu primene zakona u vezi sa radom i radnim odnosima, "moraj biti među prioritetima javnih politika".

"Takođe, neophodan je novi zakon o radu, usklađen sa evropskim i standardima Međunarodne organizacije rada, koji će pokriti sve važne segmente rada na sistemski način, umesto fragmentiranog pristupa radnom zakonodavstvu koji može dovesti do gubitka ili smanjenja dostignutih nivoa radničkih prava", dodala je poverenica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prosečna zarada u Srbiji u februaru
novčanik, novac, pare

Uklapate se u prosek?

25.04.2023. 14:24

Prosečna zarada u Srbiji u februaru

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) u Srbiji u februaru je iznosila 81.359 dinara, a prosečna bruto zarada 112.212 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve