Vesti
23.12.2019. 15:51
Tanjug

"NAJVIŠE ZAVISI OD STRANOG FAKTORA" Đurić: Možda bude novih izbora na KiM

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Niko ne zna da li će i kada biti formirana vlada u Prištini, a možda će doći i do novih izbora na KiM, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i istakao da to najviše zavisi od stranog faktora.

Ðurić je tako odgovorio na pitanje, gostujući na Tv Hepi, kada možemo očekivati formiranje vlade u Prištini i nastavak dijaloga i dodao da svakako formiranje vlade u Prištini ide mnogo teže nego što su oni najavljivali i obećavali.

"Ne bih se iznenadio da bude i novih izbora. Ipak, strani faktor u Prištini ima dominantnu ulogu u tome i u ovom slučaju imaće odlučujuću ulogu da li će oni uspeti da se međusobno dogovore ili ne".

Povezane vesti - Politiko: Kurtijeva revolucija na Kosovu

Ðurić je rekao da su na izborima na KiM predstavnici Srbije uspeli da osvoje 10 od 10 mandata u kosovskom parlamentu znači da danas ne mogu bez Srba na KiM da formiraju vladu i diktiraju uslove.

Kako kaže, zato su hteli da uzmu "Rašića ili Radu Trajković ili neke druge Srbe koji prihvataju nezavisnost Kosova, kako bi onda preostalih osam ili devet srpskih predstavnika od ukupno 10 bili bačeni u stranu bez obzira što oni predstavljaju volju većine Srba na KiM."

Na pitanje kakav je bio razgovor sa Aljbinom Kurtijem na nedavnom skupu u Berlinu, Ðurić je rekao da je to bio širi skup i da je u tom trenutku kada je trajala opšta histerija i napad na Srbe i Ivana Todosijevića koji je osuđen na dve godine zatvora samo zato što je rekao da je "Račak" lažni povod za agresiju na našu zemlju, iako on nije rekao da u Račku nije bilo nikakvih ubistava, niti je dao pravnu kvalifikaciju.

Pročitajte još: Finska političarka - Genocid je izvršen nad Srbima

"I kada je predsednik Srbije javno rekao - ne to je gaženje ljudskih prava Ivana Todosijevića i pokušaj da se svim Srbima zabrani da iznesu svoj stav o tome, tada kreće simultani napad iz celog regiona, od svih albanskih lidera, kao i Kurtija", naveo je Ðurić i dodao da se na tom sastanku u Berlinu Kurti ponašao vrlo pristojno i korektno, kao i da je na skupu bilo još oko 70 učesnika.

"Moj posao je i da razgovaram sa svim liderima separatista", rekao je Ðurić i dodao da je više od 200 puta učestvovao u razgovorima u srpskim delegacijama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
15.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve