Vesti
23.12.2019. 15:15
Politiko

KURTIJEVA REVOLUCIJA NA KOSOVU Politiko: Uništavanje političkih elita devedesetih

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti glavni je pretedent na mesto premijera tzv. Kosova, nakon što je njegov pokret osvojio većinu na parlamentarnim izborima.

Kurti ne smatra da je to bila samo pobeda na izborima, već i revolucija.

Inspirisan levičarskim antikolonijalističkim pokretima zemalja u razvoju, Kurtijeva organizacija je drugačija od partija koje su imale vlast na tzv. Kosovu i drugim balkanskim zemljama u skorijim decenijama. Kurti je istakao nameru da uništi njihov model vladanja - sistem endemičnog kronizma i korupcije u sprezi sa organizovanim kriminalom, navodi portal Politiko.

Ukoliko Kurti uspe u svojoj nameri, mogao bi da podstakne slične balkanske pokrete, koji bi izazvali političke elite stvorene tokom konflikata devedesetih.

Pročitajte još: Finska političarka - Genocid izvršen nad Srbima

"Pokrećemo novu eru u kojoj je vlada svesna da ne raspolaže sopstvenim novcem, već da on pripada narodu. Nova kultura dobrog vladanja je ključ za našu revolucionarnu pobedu, što je dan, za koji verujem, da predstavlja početak budućnosti Kosova", rekao je Kurti.

Kako će se Kurti postaviti nije važno samo za budućnost Kosova, nego i za zamrznuti konflikt sa Srbijom. Ukoliko se odnosi između dve strane pogoršaju, stabilnost čitavog Zapadnog Balkana će se dovesti u pitanje.

Ništa što Kurti planira da uradi neće biti lako. Niti on, niti njegova partija, nikada nisu vodili Vladu.

Politička elita koja je do sada vladala neće se olako predati i prepustiti vlast, zaključuje se na sajtu Politiko.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve