Vesti
06.07.2023. 16:25
Beta

Privremena pauza

Nemačka prekida saradnju sa Kosovom

1
Izvor: Shutterstock

Nemačka je odlučila da privremeno pauzira saradnju sa Kosovom u nekoliko oblasti jer vlada Aljbina Kurtija ne preduzima korake ka smirivanju situacije na severu, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi Nemačke u Prištini.

Takvu odluku Nemačka je donela u skladu sa politikom Evropske unije, koja je prethodno uvela mere protiv Kosova, navodi se u odgovoru Ambasade.

"Mere uključuju odlaganje vladinih konsultacija o saradnji za razvoj, pauzira se predviđeno bilateralno klimatsko partnerstvo i pružanje specifične opreme onima koji pružaju bezbednost", navela je Ambasada.

Mere se, kako se navodi, neće odnositi na projekte sa sektorom civilnog društva ni na projekte koji se realizuju.

Ambasada je navela da projekti koji se sada pauziraju mogu da budu ponovo pokrenuti čim kosovska vlada počne sa "hitnim merama za deeskalaciju".

"Nemačka eksplicitno podržava napore EU i rad specijalnog predstavnika (za dijalog Beograda i Prištine Miroslava) Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU", dodala je Ambasada.

Mere koje je EU preduzela protiv Kosova jer je Kurtijeva vlada ignorisala zahteve za deeskalaciju situacije, uključuju privremenu obustavu rada u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou i suspenziju bilateralnih poseta, izuzev onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu Kosova.

Zahtevi koje je EU ranije postavila Prištini i Beogradu su hitna deeskalacija situacije i održavanje novih lokalnih izbora na severu Kosova, uz učešće Srba, i povratak primeni dogovora iz Ohrida, što uključuje i sve ranije postignute sporazume.

Najnovija kriza na severu Kosova traje od 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom - etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kosovska izborna komisija: "Spremni smo za izbore na severu"
1

Portparol Valjmir Eljezi

05.07.2023. 18:45

Kosovska izborna komisija: "Spremni smo za izbore na severu"

Portparol kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi izjavio je da je Komisija spremna da organizuje vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova, ukoliko odluka o njihovom održavanju bude doneta.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve