Vesti
18.03.2021. 19:47
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Porok kome je teško odoleti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 19.3.2021. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU DR ZIJAD BEĆIROVIĆ: Još smo taoci obaveštajnog podzemlja

Sredinom marta Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sedištem u Ljubljani objavio je izveštaj zanimljivog naslova:

"Crna Gora 2021: Izvoznik kriminala u region“. U njemu se analizira situacija u Crnoj Gori stotinu dana od formiranja prve postđukanovićevske vlade u Podgorici, ali se sve dovodi i u regionalni kontekst, ali i u domen uticaja velikih sila, NATO, stranog kapitala i, pre svega, uticaja organizovanog kriminala. O samom izveštaju, ali i o stanju u regionu za „Ekspres“ razgovaramo sa dr Zijadom Bećirovićem, direktorom Instituta. Odmah na početku pitamo ga da li je organizovani kriminal počeo da napušta Crnu Goru tek sa promenom vlasti ili je Đukanović taj izvoz počeo i mnogo pre toga?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Intenzivno je počeo da napušta Crnu Goru promenom vlasti, jer su uvideli da Crna Gora prestaje biti utočište za kriminal, barem ne u onom obimu kao za vreme Đukanovića.

Kriminal je odlično informisan i već su znali da Đukanović nije ono što je nekada bio i da dolazi njegov kraj. Zar možete poverovati da će neko ostati na vlasti posle 31 godine vladavine ili bolje rečeno režima u srcu Evrope“, kaže Bećirović za "Ekspres".

Šleperima do vrha vlasti

Početkom 90-ih šverc cigareta na prostorima bivše Jugoslavije imao je različite modele, zavisno od republike na čijem prostoru se razvijao. Sve vreme je imao epitet "državni", jer je u poslu gotovo uvek bio prisutan bar  jedan predstavnik vlasti, ili se neko pojavljivao "u ime vlasti".

Ipak, u Crnoj Gori je imao posebno obeležje, jer je u njega bila uključena celokupna državna struktura. S jedne strane, bio je toliko uočljiv da su o njemu svi sve znali, ali je s druge organizacija bila zatvorena u uskom krugu državnog rukovodstva i italijanske mafije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U suštini, šverc cigareta u Crnoj Gori je tako i počeo - kao čist državni posao, a do sredine 90-ih crnogorsko rukovodstvo već je imalo razvijenu mrežu krijumčarenja.

Zahtev Mila Đukanovića i Momira Bulatovića, koji su 1995. godine s crnogorske strane prisustvovali sastanku sa Slobodanom Miloševićem i direktorom Savezne uprave carina Mihaljom Kertesom, bio je da carina ne pravi smetnje u tranzitu cigareta preko teritorije Srbije.

 

INTERVJU DOBRIVOJE BIBA RADOVANOVIĆ: Korupcija u policiji je već klasika

"Veoma mi je žao što je policija došla u situaciju da sarađuje sa navijačkim grupama, da bude podvrgnuta raznim progonima. To je sad veoma ozbiljno. Jer mnogi policajci koji nisu učinili nikakvo krivično delo, ili su ga učinili po nečijoj naredbi, u nezavidnom su položaju", istakao je Radovanović u razgovoru za Ekspres.

*

"Činjenica je da postoje i nivoi korupcije. Jako je važno na kom se nivou te koruptivnosti država nalazi, odnosno sistem koji postoji u državi. Ako se ja dobro sećam Brozovog vremena, a sećam se zato što sam tada radio u Institutu, to je bilo vreme kada su naučne ustanove u Srbiji zaista radile punim kapacitetom", smatra Radovanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Demontaža apsolutizma ili..

Izbori u Nikšiću su bili samo stanica za merenje prolaznog vremena današnje političke scene Crne Gore, a ukoliko nove demokratske vlasti što pre ne izgrade institucije sistema, od bezbednosnih, pravosudnih, finansijskih, mogu se u zemlji dogoditi one stvari kojima prethodi apsolutna mržnja između politički oprečnih magnetnih polova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vakcinaški rasizam

Koliko god  ideja o kovid pasošima izgleda logično i opravdano, sa stanovišta lakšeg i bržeg kretanja u doba pandemije, istovremeno sa sobom nosi i velike sumnje, nejasnoće i moguće negativne posledice. Ona, naime, može da bude diskutabilna sa više aspekata – de- mokratskog, ekonomskog, moralnog...

Sa moralne strane, na primer, krajnje je sporno praviti ovakvu vrstu ograničenja ukoliko niste već obezbedili dovoljne količine vakcina koje priznajete.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

A ko je novi Legija?

Kako su se, koliko i zašto funkcioneri MUP upleli u kriminal, i to ni manje ni više nego kao zaštitnici svetskih dilera kokaina i surovih ubica? I kako su funkcioneri policije sa tim vezamapostali ono što je nekada bio JSO?

*

Branku Lazareviću, nekadašnjem šefu kabineta ministra policije, na teret se stavljalo da je saradnicima narko- bosa Darka Šarića dojavio da su „na merama“. U to vreme, ta saradnja smatrana je najvišim nivoom upliva organizovanog kriminala u MUP Srbije. Danas, posle prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice i saradnje najviših funkcionera MUP sa beogradskim ogrankom kavačkog klana, Lazarevićeva krivica, koje je oslobođen na sudu, mogla bi da se okarakteriše kao lakše krivično delo. Ali kako je i zašto od tada MUP postao pokrovitelj zločina i zločinaca?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve