Vesti
04.11.2023. 20:12
Beta

Šangaj

O čemu su razgovarali Ana Brnabić i premijer Kine

1
Izvor: BETA/ VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, posle sastanka sa premijerom Kine Li Ćiangom u Šangaju, da su njih dvoje razgovarali o daljoj saradnji u oblasti tehnologije, ekonomije i inovacija.

Kako je saopštila srpska Vlada, premijerka je rekla da je sa Li Ćiangom "razgovarala o svim aspektima saradnje i o tome šta može još da se uradi u budućnosti u oblasti novih tehnologija, inovacija, veštačke inteligencije i biotehnologije".

Prema njenim rečima, kineski premijer je preneo da je njegova zemlja zainteresovana za mnogobrojne proizvode iz Srbije, ne samo za poljoprivredno-prehrambene, a u tome će odlično poslužiti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Kada je reč o ekonomiji, potpisivanje tog sporazuma predstavlja otvaranje nove ere, ocenila je Brnabić.

Premijerka Srbije je podsetila da je Srbija do sada potpisala protokol o fitosanitarnoj inspekciji za tri vrste proizvoda, za med, proizvode od meda, sveže jabuke i za hranu za kućne ljubimce, a da su pri kraju pregovori oko protokola u vezi sa izvozom pilećeg mesa i suvih šljiva.

Ona je prenela da je zamolila da to bude završeno što pre i da se 2024. godine vidi još jedan značajan iskorak, mada je, kako je naglasila, izvoz u Kinu u poslednjih deset godina povećan 185 puta.

Srpska robna razmena je 2022. godine prešla šest milijardi dolara i to je rekord do sada, ukazala je Brnabić i dodala da je Kina 2021. i 2022. godine bila najveći strani investitor u Srbiji, kao i u prva dva kvartala 2023. godine, dodaje se u saopštenju.

Premijerka je posle sastanka sa kineskim kolegom rekla da je Kina potvrdila potpunu principijelnost u poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, kao što i Srbija podržava politiku jedne Kine.

Premijerka Srbije sastala se u subotu u Šangaju, na početku posete Kini, sa predstavnicima kineskih kompanija Huavej (Huawei), Shanghai Fengling Renewable, CCCC i CRBC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Potpisan rekordan broj sporazuma"
1

Predsednik Srbije u Kini

18.10.2023. 12:24

"Potpisan rekordan broj sporazuma"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve