Vesti
12.12.2022. 19:26
R.E.

Delovi intervjua

Ovako je Latinka Perović govorila za "Ekspres"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Latinka Perović napustila nas je u 90. godini života.

Bila je sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, kada je smenjena s Markom Nikezićem, tadašnjim predsednikom CK SKS, u takozvanoj čistki srpskih liberala... Radila je na Institutu za istoriju radničkog pokreta - Beograd od 1976. do 1998. godine. Bila je glavni i odgovorni urednik časopisa Tokovi istorije, autor je nekoliko dela u oblasti istorije srpskog društva... Jedna od uticajnijih ličnosti srpskog društva.

Povodom smrti čuvene istoričarke i političarke u nastavku prenosimo delove trosatnog razgovora sa Latinkom Perović, koja je za "Ekspres" govorila 2019. godine. 

O Titu:

"Stalno govorim da je Tito bio kompatibilan sa Srbima. Zašto? On je obnovio Jugoslaviju koju su oni smatrali svojom državom, stvorio moćnu vojsku koja je uvek bila velika, nacionalna vrednost za Srbe koji su mnogo ratovali."

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

O intelektualnoj eliti u Srbiji:

"Intelektualna elita su pojedinci. Ima ljudi koji razmišljaju, nije da nema. Kada pratite intervjue, u svakoj oblasti ima poneko ko razmišlja. Od glumaca do novinara."

Da li ima intelektualne elite u srpskoj politici: 

"To ne vidim i žalim što su neke orijentacije u politici zamrle. Po trajanju ima tradiciju, nema po dubini i širini. Liberalne orijentacije su uvek postojale, uvek su bile zaustavljane. Ali da baš potpuno zamru, iščeznu, nije ni realno. Politika je suviše svedena na tehnologiju vladanja, na koristoljublje, a onda nema stvarnog pluralizma."

O naciji:

"Nacija treba da ima neko središte koje čini država, ali to ne znači da ona u svojim granicama mora da obuhvati, bez ostatka, svakog Srbina. Ta nacionalna država, po mom mišljenju, nije isto što i etnička država."

Rođena je u Kragujevcu 1933. godine. Završila je studije istorije i doktorirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu 1975. godine. Preminula je 12.12.2022. godine.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminula Latinka Perović
Sveća

U 90. godini

12.12.2022. 18:17

Preminula Latinka Perović

Čuvena jugoslovenska istoričarka i političarka Latinka Perović preminula je u Beogradu u 90. godini.
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve