Vesti
21.12.2023. 19:10
Beta

Interni dokument Kosova

Lajčak o Statutu ZSO: Nije potreban potpis Srbije

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Statut Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) zamišljen je kao interni dokument Kosova, zbog čega nije potrebno da ga Srbija potpiše, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U intervjuu za prištinski portal Gazeta ekspres, Lajčak je rekao da bi potpis na novi nacrt statuta, koji je stranama u oktobru predstavila "velika petorka", značio da on postaje međunarodni sporazum, a da on to zapravo nije.

Lajčak je kazao da je njegov tim, na zahtev Kosova, nekoliko puta razmatrao pitanje formalizacije nacrta statuta i dodao da je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju predložio nekoliko opcija, na koje Priština treba da odgovori.

Naveo je da su i Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru izrazili načelnu spremnost da prihvate evropski nacrt statuta za osnivanje ZSO, ali da su izneli i određene zahteve.

"Premijer Kurti je uslovio prihvatanje statuta ZSO obostranim potpisivanjem Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, njegovog Implementacionog aneksa, kao i samog statuta ZSO. Istovremeno, Srbija je dostavila dodatna pitanja za pojašnjenje", rekao je Lajčak.

Dodao je da je primena trenutno na čekanju zbog tih zahteva strana i da evropski posrednici "naporno rade" na njihovom rešavanju.

"Sa Vladom Kosova razgovaramo o pitanju dodatne formalizacije Sporazuma i njegovog Implementacionog aneksa. Ponudili smo Kosovu nekoliko opcija i trenutno čekamo njihov odgovor. Paralelno, razgovarali smo sa srpskim pravnim stručnjacima u Briselu o različitim aspektima dokumenta. Prihvatanje teksta statuta je samo jedan element procesa i potrebni su dodatni koraci sa kosovske strane za osnivanje Zajednice", naveo je Lajčak.

Lajčak je podsetio da su zemlje članice EU nedavno zadužile Evropsku komisiju da do kraja januara 2024. godine uvrsti obaveze Srbije, koje proističu iz Sporazuma, u Poglavlje 35 pristupnih pregovora, koje obuhvata proces normalizacije odnosa sa Kosovom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Neće biti autonomije za opštine sa srpskom većinom"
Kosovo

Džefri Hovenijer

09.11.2023. 13:35

"Neće biti autonomije za opštine sa srpskom većinom"

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da bi nacrt Statuta Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom trebalo da bude u skladu s Ustavom Kosova i bez izvršnih ovlašćenja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve