Vesti
29.01.2024. 13:00
14:53
R. E.

Sud isključio javnost

Suđenje roditeljima dečaka ubice iz "Ribnikara", oni negirali krivicu

1
Izvor: ATAIMAGES / A.H.

U Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje roditeljima dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole.

Osim oca i majke maloletnika koji je izvršio masakr u školi, na optuženičkoj klupi u ovom postupku nalaze se i vlasnik i instruktor streljačkog kluba, u kojem je dečak obučavan da puca.

Postupajući tužilac Nikola Uskoković predložio je da se isključi javnost radi zaštite interesa maloletnih lica i zaštite javnog reda, što je sudsko veće prihvatilo.

Predlogu tužilaštva se protivila odbrana, odnosno branioci porodice dečaka ubice Borivoje Borović, instruktora i vlasnika streljane.

Porodice oštećenih će moći da prisustvuju suđenju, za razliku od novinara ili drugih građana.

U Palatu pravde iz pritvora je doveden otac dečaka koji je izvršio masakr, a koji se nalazi u pritvoru od 3. maja. Novinari su preneli su da je on počeo da plače kada je u sudnici video majku dečaka, a ni ona nije mogla da zadrži suze.

Na suđenju je roditeljima maloletnika koji je počinio višestruko ubistvo pročitana optužnica, ali su oni negirali krivicu.

Održana su uvodna izlaganja odbrane i tužilaštva, a sutra će biti nastavljeno suđenje.

Suđenju je prisustvovao i glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, uz dva postupajuća javna tužioca Nikolu Uskokovića i Ivana Jevtića.

Otac dečaka koji je ubio devet đaka i čuvara škole Vladimir K. tereti se za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, kao i jer oružje nije čuvao bezbedno kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba R. I. i instruktora u tom klubu N. M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Treći maj i dalje traje"
1

Roditelji ubijene dece

29.11.2023. 12:45

"Treći maj i dalje traje"

Roditelji dece koja ubijena u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, ali i drugi građani, okupili su se ispred škole, a zatim otišli do Vlade Srbije gde su oko ulaza u zgradu zalepili poruke "Treći maj i dalje traje".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve