Vesti
29.11.2023. 12:45
R. E.

Roditelji ubijene dece

"Treći maj i dalje traje"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Roditelji dece koja ubijena u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, ali i drugi građani, okupili su se ispred škole, a zatim otišli do Vlade Srbije gde su oko ulaza u zgradu zalepili poruke "Treći maj i dalje traje".

Roditelji koji su se okupili simbolično u 8.40 časova, u vreme kada je počela pucnjava u školi, 3. maja, održali su protest kako bi ukazali na to da još uvek ništa nije urađeno povodom inicijative dela roditelja da škola postane Memorijalni centar.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Naglasili su da je ideja okupljanja da se iskaže potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

"Ova zgrada, to je mesto zločina, da se razumemo. Ovo više nije škola. Zgrada u koju je ubijeno 10 duša, ona ne može više da bude škola", rekla je Ninela Radičević, majka nastradale devojčice u "Ribnikaru".

Deo roditelja pokrenuo je inicijativu da škola postane Memorijalni centar, dok je drugi deo stava da se samo učionica i njen prilaz memoralizuju.

Roditelji ubijene dece nezadovoljni su i odlukom koju je Savet roditelja doneo pre nekoliko dana, odnosno time što njihov predstavnik, čije drugo dete i dalje ide u tu školu, nije izabran za Školski odbor.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Branko Anđelković, roditelj koji nije izabran u Školski odbor, naglasio je da se memorijalni centar ne pravi za pet minuta i dodao da su za to su potrebne godine.

"Memorijalni centar nije potreban meni, ni nama, mi ga imamo. Ali je potreban vama, deci, unucima, društvu zbog sećanja na ubijenu decu", izjavio je Anđelković.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Rekao je da roditelji nisu imali nameru da ih bilo ko u Vladi primi, niti je to bio njihov zahtev, već da samo očekuju da se isprave greške napravljene posle 3. maja.

Okupljeni su ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije zalepili poruke "Treći maj i dalje traje", upalili su sveće, ostavili sveće, a nakon toga se mirno razišli.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Psiholog o masakru u Ribnikaru: "Nismo želeli da vidimo pretnje"
Delikvent, maloletnicko krivično delo

Prof. dr Radovanović

13.11.2023. 11:43

Psiholog o masakru u Ribnikaru: "Nismo želeli da vidimo pretnje"

Iako je bio spreman za skupštinsko usvajanje, Nacrt novog zakona o zaštiti mentalnog zdravlja nije stigao pred poslanike zbog raspisivanja izbora i raspuštanja parlamenta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve