Vesti
20.05.2023. 12:30
Beta

Protest se nastavlja

Poljoprivrednici opet blokiraju puteve, "turiraju" ispred Sajma...

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Poljoprivrednici iz Zrenjanina blokirali su put ka Novom Sadu, a blokiran je i alternativni pravac, stari Aradački put.

Ulaz i izlaz iz Zrenjanina je zbog toga onemogućen.

Kako je agenciji Beta rekao poljoprivrednik iz Aradca Dejan Đurin, put će biti blokiran do kraja pregovora, koji su počeli u subotu od 9 časova u Vladi Srbije.

Đoka Ćurčić, predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika, koja je zajedno sa još sedam udruženja pokrenula proteste,  rekao je da su neki od zahteva ispunjeni kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa dva udruženja proizvođača mleka koja nisu učestvovala u ovom protestu, ali je dodao da će bezuslovno tražiti ispunjenje dva glavna zahteva.

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

"Popuštanja neće biti, pre svega kod zahteva za subvencije po hektaru od 35.000 dinara i ukidanje ograničenja da se dodeljuje samo za najviše 20 hektara po domaćinstvu", rekao je Ćurčić.

Takođe, proizvođači mleka i drugi poljoprivrednici iz okoline Čačka i Kraljeva počeli su u 10 sati blokadu magistralnog puta na raskrsnici u selu Mrčajevci kod Čačka, dok čekaju rezultate pregovora njihovih predstavnika sa Vladom Srbije.

Oni su blokirali put s oko 50 traktora, a zbog blokade je formirana višekilometarska kolona automobila iz pravca Kragujevca, Kraljeva i Čačka.

Predsednik Udruženja mlekara Predrag Veljković rekao je agenciji Beta da je blokiran i put u selu Samajle, između Čačka i Kraljeva, kao i da u blokadi učestvuju meštani tog i okolnih sela s oko 30 traktora.

Poljoprivrednici su u subotu "turiranjem" pravili buku svojim traktorima na otvaranju 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
 

On je dodao da će blokade trajati od 10 do 12 sati i da će posle toga saobraćaj biti pušten na jedan sat, a da će se nastaviti od 13 do 15 sati.

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

"Čekamo rezultate pregovora sa Vladom Srbije koji su počeli jutros i na kome prisustvuju predstavnici sedam udruženja mlekara i poljoprovrednih proizvođača. Blokade nećemo prekidati do ispunjena naših zahteva", rekao je Veljković.

Nezadovoljni poljoprivrednici i proizvođači mleka traže subvencije od 300 evra po hektaru i 100 litra plavog dizela, ukidanje naknade za odvodnjavanje, minimalnu premiju za mleko od 20 dinara po litru, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju, regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na Sajmu poljoprivrede više od 1.100 izlagača
Poljoprivreda

Novi Sad

20.05.2023. 09:49

Na Sajmu poljoprivrede više od 1.100 izlagača

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kome od 20. do 26. maja će se predstaviti više od 1.100 izlagača iz 26 zemalja.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve