Vesti
18.05.2023. 14:25
Beta/R. E.

Održan sastanak

Šta je Vučić obećao poljoprivrednicima

poljoprivreda
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će biti povećane subvencije poljoprivrednicima, odnosno ispunjeni njihovi realni zahtevi u skladu sa mogućnostima države.

On je novinarima u Novom Sadu rekao da je jutros imao sastanak sa predstavnicima udruženja proizvođača mleka, koji, prema njegovim rečima, nisu ucenjivali već su tražili pomoć i imali realne zahteve. Sastao se i sa odgajivačima goveda.

"Gledamo kako da pomognemo seljaku, običnom domaćinu, a ne tajkunima. Uvek smo bili otvoreni za razgovore, ali sa profesionalnim demonstrantima neću da razgovaram", rekao je Vučić.

Najavio je da će subvencije po grlu biti povećane sa 30.000 na 40.000 dinara, što je dodatni trošak za budžet od oko 20 miliona evra.

"Mlekari su tražili da se subvencije po litru mleka povećaju sa 15 na 20 dinara, a moj predlog je da budu povećane na 19 dinara", rekao je Vučić.

Prelevmani na uvoz tvrdih sireva, kako je dodao, biće povećani na 300 dinara po kilogramu.

"Ovo su izvanredne vesti za obične seljake, poljoprivrednike. Budžet sa poljoprivredu će sa povećanim davanjima biti uvećan na 900 miliona evra", rekao je Vučić.

Na sastanku je dogovoreno ograničenje marži za koje se radi analiza mogućnosti, a usaglašavanje finalnih iznosa ograničenja u skladu sa zahtevima izvršiće se nakon sastanaka sa mlekarima i trgovinskim lancima.

Predsednik Srbije je posebno naglasio da će se lično angažovati na rešavanju urgentnih problema, poručivši da će se i odnos države prema poljoprivrednicima promeniti u smislu češćih kontakata i razgovora o svim pitanjima od značaja za što jači razvoj ove privredne grane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve