Vesti
29.06.2023. 04:35
Beta

Istraživanje

LGBTI+ u Srbiji: Svaka druga osoba doživela emocionalno nasilje

gej, homoseksualci
Izvor: Shutterstock

Svaka deseta LGBTI+ osoba u Srbiji otvoreno govori o svom identitetu na poslu, što je dovelo do toga da su njihovi problemi u privatnom sektoru praktično nevidljivi, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje i razvoj društva "Ideas".

Taj centar je u saopštenju povodom Međunarodnog dana ponosa naveo da stvaranja "kulture tišine" najčešće dovode predrasude, neprijateljsko okruženje i neravnopravan tretman.

Istraživanja centra "Ideas" su pokazala da je svakodnevnica LGBTI+ osoba karakteristična učestalom diskriminacijom i nasiljem koji se, između ostalog, javljaju u porodicama, školama, na poslu i drugim javnim mestima.

"Kao posebno pogođena izdvaja se oblast rada i zapošljavanja, gde je svaka druga osoba doživela emocionalno nasilje, a devet odsto seksualno nasilje na radu. Takođe, 88 odsto LGBTI+ osoba smara da poslodavci ne rade dovoljno na zabrani diskriminacije i inkluziji", navodi se u saopštenju.

Dodali su i da gotovo sve LGBTI+ osobe u Srbiji, njih 94 odsto, nemaju poverenje u mehanizme zaštite od diskriminacije.

"Iz godine u godinu broj LGBTI+ građana koji je doživeo diskriminaciju u blagom je porastu gde je danas svaka druga LGBTI+ osoba doživela diskriminaciju, a svaka četvrta nasilje", navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vatikan predstavio važan dokument o LGBT zajednici, poligamiji, seksualnom nasilju...
krst

"Budućnost crkve"

21.06.2023. 08:05

Vatikan predstavio važan dokument o LGBT zajednici, poligamiji, seksualnom nasilju...

Vatikan je objavio radni dokument o nizu društvenih pitanja, među kojima su prihvatanje katolika iz LGBT zajednice, poligamija, brak sveštenik i seksualno nasilje, u sklopu konsultacija o budućnosti katoličke crkve.
Close
Vremenska prognoza
shower rain
14°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve