Vesti
09.01.2024. 14:37
Beta

Peter Stano

Šta su iz EU poručili povodom proslave Dana Republike Srpske

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano izjavio je, povodom proslave Dana Republike Srpske (RS), da će na "ozbiljne posledice" naići svaka akcija koja bi bila uperena protiv načela Evropske unije da se "moraju održati suverenitet, teritorijalna celovitost, ustavni poredak i međunarodni status Bosne i Hercegovine".

Stano je to rekao na pitanje novinara i precizirao da bi takve "ozbiljne posledice mogle biti političke, ekonomsko-finansijske i restriktivne kad zemlje članice EU zaključe da je sve prevršilo meru i da za to članice imaju dovoljno političke volje i dokaza da se preduzmu mere koje moraju biti usvojene jednoglasno".

Portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borelja je kazao da EU ponovo poziva "sve političke činioce u BiH da se uzdrže od zapaljivih poruka i delovanja, a posebno onih u Republici Srpskoj kojima se dovodi u pitanje suverenitet, teritorijalna celovitost i jedinstvo".

Kako je naveo, Ustavni sud BiH je zaključio da Dan RS nije u skladu s Ustavom te zemlje i stav EU jeste da svi politički činioci moraju ispoštovati suverenitet, teritorijalni integritet i odluke Ustavnog suda te zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve