Vesti
08.01.2024. 20:35
R.E.

Ko je došao kod Dodika

Kako je bilo na proslavi Republike Srpske (FOTO)

dan republike srpske
Izvor: Ministarstvo odbrane

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava.

"Slavimo 9. januar, koji obeležavamo kao dan osnivanja Republike Srpske. Činimo to s velikom ljubavlju i željom da nikoga ne povredimo, a da se ipak veselimo, jer to pripada nama, našoj duši, našem karakteru i slobodi", kazao je Dodik na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Na svečanoj akademiji je pročitano pismo koje je građanima RS i predsedniku ovog bosanskohercegovačkog entiteta Miloradu Dodiku uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"U ime građana i u svoje ime od srca čestitam Dan Republike uz iskrene želje za mir, sreću napredak, blagostanje i sigurnost svih građana RS", navedeno je u pismu.

Vučić je ocenio da i za Srbiju i za RS dolazi vreme velikih izazova.

"Srbija se svih ovih godina ponašala odgovorno i doslovno podržavala Dejtonski sporazum i okvire proistekle iz tog sporazuma. Nažalost, mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima", naglasio je on.

Vučić je naveo da Srbija neće menjati svoj stav i da će ostati privržena slovu Dejtona, podržavajući teritorijalni integritet BiH, ali se i oštro suprostavljajući ukidanju RS.

Osim najviših zvaničnika RS i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić, predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Akademioji je prisustvovao i Darko Mladić, sin ratnog komandanta Vojske RS i haškog osuđenika Ratka Mladića.

RS obeležava 9. januar kao Dan RS, mada je Ustavni sud BiH proslavu tog datuma kao Dana republike ocenio neustavnim, navodeći da se na taj način diskriminišu pripadnici ostala dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve