Vesti
12.02.2024. 13:15
R. E.

"Ukida nam se život"

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: "Ugrožen nam je opstanak na Kosovu"

1
Izvor: EPA / VASSIL DONEV

Opštenarodni skup Srba sa Kosova i Metohije održan je u Kosovskoj Mitrovici. Srbi su protestom skrenuli pažnju na težak položaj u koji su dovedeni odlukama vlasti u Prištini, čime se ugrožava i njihov opstanak u pokrajini.

U severnom delu Kosovske Mitrovice sa protesta Srba zatraženo je od kosovskih vlasti da omoguće isplatu penzija i ostalih davanja u dinarima.

Ocenjeno je da je odluka Centralne banke Kosova (CBK) koja to onemogućava diskriminatorska i politički motivisana.

Građani, na poziv Udruženja ujedinjenih penzionera, ispunili su centralni deo Mitrovice, a mnogi od njih nosili su zastave Srbije i transparente kojima se osuđuje odluka kosovskih vlasti u vezi sa finasijskim transakcijama, koja je stupila na snagu 1. februara.

Na okolinim zgradama takođe su istaknute srpske zastave, a govornici su na početku protesta upozorili da je Vladina odluka usmerana ka onemogućavanju ostanka i opstanka Srba.

Okupljenima se obratila predstavnica najstarijih sugrađana koji su, kako je rekla, čitav svoj radni vek proveli na tim prostorima, radeći i gradeći bolju budućnost.

"Ovde smo osnovali, podigli svoje porodice, svoju decu, a bogu hvala dočekali smo i unuke. Odluka da se ukine dinar, da nam se onemogući da podižemo svoje zaslužene penzije, bukvalno znači da nam se ukida parče hleba, ukida nam se život. Ako se dobro zna da se u našim trgovinama onemogućava nabavka srpske hrane, u apotekama nema naših lekova, šta ako ostane ova odluka na snazi? Šta će biti s nama sutra", poručila je Dušanka Đorović.

Ona je rekla da je velika laž da mogu da otvaraju račune u pojedinim kosovskim bankama i podižu penzije.

Redovna profesorka Ekonomskog fakulteta Dragana Milenković poručila je da je odluka centralne banke u Prištini diskriminatorna, politički motivisana i direktno ugrožava opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Kao roditelj, ovom odlukom se dovodi u pitanje kako će roditelji kupiti hranu za svoju decu, kako će studenti dobiti stipendije, kako i od čega će platiti školarine i uplatiti ispite", dodala je Milenkovićeva, preneo je RTS.

Ukazala je da ukidanje dinara, koji je prvi put štampan 1214. godine u prostoru Kosova i Metohije, tačnije u Novom Brdu, znači ukidanje života za srpski narod.

"Ako govorimo o samoj odluci, biću vrlo direktna. Dinar je opsatajao ovde čak i u najvorem vremenu okupacije. Negovim ukidanjem ukidaju se lični dohodci zaposlenima, funkcionisanje univerziteta, škola, bolnica, privredna delatnost. Ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva moderna EU", rekla Milenkovićeva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve