Vesti
17.01.2024. 19:15
Beta

Sud BiH

Ročište ponovo odloženo, Dodik u sudnici vređao tužioce

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE RS

Ročište na suđenju predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH je ponovo odloženo jer je njegova odbrana tražila izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija koji rade na tom predmetu.

Sudija Suda BiH Mirsad Strika je razdvojio postupak protiv Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog zdravstvenog stanja Lukića.

Dodik i Lukić su optuženi za nesprovođenje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Dodik je u sudnici vređao državne tužioce rekavši "da nisu nikakvi pravnici, već obične ništarije".

"Ovo je politički proces, nemam mogućnost da se branim. Ovo Tužilaštvo radi izvan bilo kakvog razumnog ponašanja i stvaraju ozbiljne pravne probleme. Ovo je inkvizacija, oni dovode svedoke koji od mene traže dozvolu da svedoče", kazao je on.

Pozvao je sudiju da "obustavi postupak ako želi da sačuva obraz".

Prekinuo ga je sudija Mirsad Strika, upozorivši ga ne može sudnicu da koristi kao "pozornicu za svoj govor".

Dodik je po izlasku iz Suda ponovio da je proces protiv njega politički motivisan, da je pokrenut "po nalogu stranaca", navodeći da Sud nije imao pravni osnov da razdvoji postupak protiv njega i Lukića, za koga je naveo da zbog ovog sudskog procesa ima zdravstvene probleme.

Dodao je da je razdvajanjem prostupka sudija "dokazao da je on (Dodik) cilj ove afere".

"U optužnici stoji da sam optužen jer sam poštovao Ustav Republike Srpske. Imao sam priliku i odlučio sam prvi put da se obratim sudiji i da mu kažem da je Ustav Srpske usaglašen sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom", kazao je Dodik novinarima po izlasku iz Suda.

Dodik je rekao da očekuje oslobađajuću presudu i da će u tom slučaju tužiti BiH za nadoknadu štete, a "ukoliko bude tako, BiH će morati da plati visoku kaznu za nesposobne tužioce".

Dodikov advokat Goran Bubić rekao je da cilj procesa pred Sudom BiH "eliminacija predsednika RS iz političkog života".

On je kazao da je naredno ročište zakazano za 24. januar.

Dodikova odbrana je tražila da se odložii ročište jer je od utorka u bolnici drugooptuženi Miloš Lukić, v.d. direktora "Službenog glasnika RS", kome se sudi u istom predmetu.

Goran Bubić, Dodikov advokat, izjavio je da je sudija Mirsad Strika odbio zahtev za odlaganje ročišta i da je tražio da Dodik dođe, što se i desilo.

Ovo je treći put da je Dodikova odbrana uspela da odloži glavni pretres podnoseći Sudu BiH zahtev za izuzeće četvoro tužilaca u ovom predmetu, kao i da se predmet protiv predsednika RS premesti u Osnovni sud u Banjaluci, ali Sud BiH je te zahteve odbacio.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pravo u BiH je mrtvo"
Milorad Dodik

Dodik u elementu

21.12.2023. 14:50

"Pravo u BiH je mrtvo"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da je pravo u Bosni i Hercegovini "mrtvo" i da "stranci kontrolišu sve".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve