Vesti
11.08.2023. 19:09
Beta

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Dodika i direktora Službenog glasnika

1
Izvor: EPA / SPUTNIK POOL / ALEXEY FILIPOV/

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH, potvrđeno je za sarajevski portal Klix.ba.

Navodi se da su Dodik i Lukić su optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, odnosno po novim odredbama Krivičnog zakona BiH, koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Prethodno je Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) dostavila Tužilaštvu BiH Izveštaj sa prilozima, odnosno celokupnom dokumentacijom, o krivičnom delu koje su počinili Milorad Dodik i Miloš Lukić, pošto ih je saslušala u svojstvu osumnjičenih.

Dodik je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Prethodno je visoki predstavnik Kristijan Šmit oba zakona učinio ništavim i zabranio svaki dalji rad na njima, ali je Dodik, nakon ovih odluka, potpisao Ukaze, a Lukić ih objavio u Službenom glasniku RS.

Šmit je ranije nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, prema kojim je nesprovođenje odluka visokog predstavnika kažnjivo od šest meseci do pet godina zatvora.

Svaka kazna sa sobom povlači i zabranu političkog delovanja.

Sarajevski potrtal objavio je da je optužnica prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik podneo krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika u BiH
1

Republika Srpska

08.07.2023. 18:40

Dodik podneo krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podneo je krivičnu prijave protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, ali i direktora "Službenog lista BiH" Dragana Prusine.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve