Vesti
29.09.2023. 21:57
Beta-AFP

Portparol Bele kuće

"Srbija da povuče snage nagomilane kod administrativne granice s Kosovom"

1
Izvor: Shutterstock

SAD su pozvale "Srbiju da povuče snage" koje se nalaze "na granici sa Kosovom", izjavio je večeras portparol Bele kuće.

"Vidimo značajno srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom", uključujući "bez presedana" raspoređivanje artiljerije, tenkova i pešadijskih jedinica, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je to nazvao destabilizujućim razvojem događaja i pozvao Srbiju da povuče te snage i doprinese snižavanju napetosti, preneo je Rojters.

Kirbi je, međutim, istakao da nema detaljnije obavještajne informacije o tome šta je cilj gomilanja trupa.

"To pratimo, vidimo, i o tome govorimo danas da bismo stavili do znanja koliko smo zbog toga zabrinuti. Međutim, ne mogu u ovom trenutku da govorim o stvarnoj nameri. Ali je to jedan od razloga što smo želeli ovo jasno da pomenemo danas, da javnim komentarima potkrepimo razgovore iza zatvorenih vrata, da pozovemo Srbiju kroz diplomatske kanale da povuče te trupe, jer su njihov sam obim, veličina i prisustvo destabilizujući sami po sebi i zabrinjavaju ljude, uključujući i nas", rekao je Kirbi, prenela je Radio Slobodna Evropa.

Rekao je da je NATO povećao svoje snage na KiM kao rezultat zabrinjavajućeg ciklusa nasilja na tom području.

 

Na severu Kosova ponovo se stanje pogoršalo zbog sukoba policije i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedelju, 24. septembra, kada su poginuli jedan kosovski policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.

Portparol Bele kuće rekao je da sukob nije bio slučajan i da količina tada pronađenog oružja predstavlja pretnju ''ne samo za kosovske, već i za međunarodne službe, uključujući trupe NATO''.

''Svi koji su umešani u taj napad moraju biti izvedeni pred lice pravde'', rekao je on i pozvao vlasti u Srbiji da pomognu u istrazi onoga šta se dogodilo.

Dodao je da je i američki državni sekretar Antoni Blinken tokom razgovora koji je vodio ranije tokom dana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zatražio da Srbija smanji tenzije. Vučić je rekao da je Blinken upozorio na mere prema Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsednik o izjavi Radoičića: "Tužilac će odlučiti da li će da ga goni"
1

Aleksandar Vučić

29.09.2023. 20:30

Predsednik o izjavi Radoičića: "Tužilac će odlučiti da li će da ga goni"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Milan Radoičić, koga je Priština optužila da je organizovao sukob grupe Srba sa Kosova i Metohije sa kosovskom policijom u selu Banjska, morati da se odazove srpskim organima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve