Vesti
28.06.2021. 10:21
R.E.

Obeležavanje Vidovdana

"Šaljemo poruku mira"

Aleksandar Vučić, 28. 6. 2021.
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je srpskom narodu Vidovdan. Predesdnik Vučić je položio venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu.

"Šaljemo poruku mira jer se borimo za budućnost srpskog naroda na KiM", rekao je Petković za RTS u Gračanici, gde  patrijarh srpski Irinej služi liturgiju povodom Vidovdana.

Petković je istakao da kada je Srbija jaka i snažna, može da pomogne svoj narod na KiM i u ekonomskom i u svakom drugom smislu. "Mnogo smo krvi prolili i zato je naša obaveza da se borimo za mir i prosperitet kao predsednik Vučić. Država Srbija je danas uz svoj narod više nego ikada, ovde gde je istorijska vertikala našeg postojanja želimo da živimo u miru, tu poruku šaljemo i svetu i Albancima", istakao je Petković.

On je naveo da baš danas, na Vidovdan, 11 albanskih NVO podnosi peticiju sa namerom da isteraju jedinu Srpkinju u Ðakovici. "Jedna Dragica, mučenik, koja je heroj i pokazatelj prilika na KiM, jeste pretnja za ljude u Ðakovici i tzv. vladu Kosova", rekao je Petković.

Predsednik Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, gde se obeležava i 650 godina od osnivanja tog grada.

Polaganju venca prisustvovale su premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Trpavčević, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Grada Kruševca.

Spomenik kosovskim junacima je simbol Kruševca od Vidovdana 1904. godine, kada ga je otkrio kralj Petar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Kamen temeljac je, povodom proslave 500.godina Kosovske bitke , postavio kralj Aleksandar Obrenović 1889.godine.

Povodom jubileja grada, u Kruševcu će biti održana posebna sednica vlade, a u okviru obeleževanja Vidovdana i jubileja grada, u nekadašnjoj srpskoj prestonici biće otvorena kancelarija Fondacije za srpski narod i državu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Selo u Srbiji koje je "ukleto"
topola

Kletva kneza Lazara?

19.06.2021. 22:05

Selo u Srbiji koje je "ukleto"

Pred Vidovdan, svake godine, u Topoli kod Jagodine oživi legenda o prokletstvu kneza Lazara, jer je u Boj na Kosovo iz tog sela otišlo sedam od 700 konjanika i sada, decenijama ne mogu da povećaju broj domaćinstava na više od sedam.
Close
Vremenska prognoza
heavy intensity rain
18°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve