Vesti
03.01.2022. 11:22
Tanjug

Kosovo

Server: I Priština odgovorna za rešavanje pitanja nestalih

kosovo
Izvor: Shutterstock

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins“ i albanski lobista Danijel Server, izjavio je da i Priština ima odgovornost kada je reč o potrazi za nestalima u sukobu na Kosovu i Metohiji.

Server je u intervjuu za Kosovo onlajn, odgovarajući na pitanje da li Priština ima odgovornost u potrazi za nestalima, rekao da Priština treba da polaže račune za svaki nestanak o kojem ima informacije.

"To bi trebalo da uključuje i svaku žrtvu OVK ili drugih albanskih oružanih grupa", istakao je Server.

On smatra da je 2021. bila neuspešna godina kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, da teško da će doći do novog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pre izbora u Srbiji, kao i da se nada viznoj liberalizaciji za tzv. Kosovo u ovoj godini.

Osvrćući se na imenovanje specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan, Server je rekao SAD i dalje žele da EU vodi dijalog Beograda i Prištine, ali da misli da će i Britanija i SAD biti spremnije da rade u tandemu sa EU nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Govoreći o tome da li očekuje veću ulogu SAD na Zapadnom Balkanu tokom ove godine, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali i BiH, Server je ocenio da su SAD već više fokusirane na BiH nego u prošlosti i da će verovatno i ove godine tamo nastaviti svoje diplomatske napore.

Server smatra da bi pravi smer za SAD trebalo da bude više poštovanja individualnih prava u BiH.
 

"Ništa što SAD rade ne bi trebalo da ojača držanje etničkih nacionalističkih političkih partija na vlasti. Oni su problem, a ne rešenje", rekao je Server.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beljulj Bećaj: Kurtijev stav prema dijalogu je nerealan
Aljbin Kurti

Intervju

25.10.2021. 07:30

Beljulj Bećaj: Kurtijev stav prema dijalogu je nerealan

"Mi smo ispustili ono što je elementarno u državi. Svi građani se ne osećaju ili ne doživljavaju kosovsku državu kao svoju. Dakle, to je naš promašaj. Nije to Srbija uradila. To smo mi uradili. I mi treba da preispitamo sebe zbog čega smo doveli manjine u situaciju da ne veruju vlastima na Kosovu. Naprotiv, čak i ja, predstavnik većine, u pojedinim situacijama ne verujem vlastitoj državi kada ona čini neke glupe poteze u odnosu prema drugima"
Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve