Vesti
27.01.2024. 12:25
R. E.

Ministarka povodom slave

Proslavlja se Sveti Sava, a kakvo je stanje u školama

1
Izvor: ATAIMAGES / M.A.

Slavica Đukić Dejanović čestitala je Savindan svim školama, učenicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, zaposlenima u prosveti.

"Danas je važan dan za sve naše učenike, škole i sve zaposlene u prosveti. Slaveći svake godine 27. januara školsku slavu potvrđujemo značaj ovog prosvetitelja za našu državu. Zalagao se za opismenjavanje naroda, podižući brojne manastire, crkve i škole po celoj zemlji", rekla je ministarka, koja je prisustvovala svetosavskoj priredbi u Osnovnoj školi "Majka Jugovića" u Zemunu.

Đukić Dejanović je rekla da je obrazovanje preduslov sadašnjosti i budućnosti svih modernih država.

"Dan u kome se zapravo prisećamo kada je bilo rođenje jedne takve ideje, je dan svečanosti, dan koji povezuje tradiciju i sve ono što se zove modernim", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka se osvrnula i na bezbednost u školama i istakla da je to možda osnovno pitanje.

"Komunikacija između roditelja i nastavnika je na mnogo višem nivou. Sve to još uvek nije dovoljno, svedoci smo činjenice da se još uvek događaju ponašanja dece koje nas brinu i na koje moramo reagovati. Kad kažemo nulta tolerancija na nasilje i ogromna pozornost da bezbednost dece bude još bolja, to je zapravo zadatak čitavog društva i mislim da smo napravili solidne, ali samo prve korake", dodala je za RTS ministarka.

Kada je reč o položaju prosvetara, ministarka je navela da je materijalni položaj prilično popravljen prošle godine, ali da još uvek nije na zavidnom nivou.

"Primanja prosvetnih radnika sada su nešto veća i 2024. godina će biti godina u kojoj ćemo dalje raditi na tom materijalnom statusu", najavila je ministarka, pre nego što je uručila 32 Svetosavske nagrade pojedincima i institucijama za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja za 2023. godinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko znate o ženi koja je rodila Svetog Savu?
sveti sava

Ani Nemanjić

27.01.2024. 04:00

Koliko znate o ženi koja je rodila Svetog Savu?

O jednoj od najznačajnijih žena srednjevekovne Srbije, Ani Nemanjić, ženi velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, i majci koja je srpskom rodu podarila Rastka Nemanjića, Svetog Savu, i Stefana Prvovenčanog, istorijski podaci su nažalost veoma šturi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve