Vesti
06.02.2020. 19:24
Tanjug

"SRBIJA MOŽE DA BIRA" Vučić: Da li hoćemo novu metodologiju ili stari pregovarački okvir

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, može da bira.

Kako je naveo, Srbija može da bira da li će nadalje koristiti već potpisan pregovarački okvir ili novu metodologiju, te da su njegove lične simpatije na strani nove metodologije.

"Moje lične simpatije, kao predsednika, je na strani nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele", rekao je Vučić, nakon sastanka sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Marko Drobnjakovic

"Moje lične simpatije, kao predsednika Srbije, su na strani nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele", rekao je Vučić, nakon sastanka sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

"Kada imate prolazno vreme, pravo prolazno vreme koje znači mnogo za ljude koji učestvuju u reformama, siguran sam da ćemo se mi potruditi da na najbrži način odradimo naš posao. Želim da potrvdim našu posvećenost evrospkom putu Srbije, našu odlučnost da budemo deo EU, ali i deo razgovora kako na najbolji mogući način da pokazemo ljudima prednosti, da mogu da dodirnu ono što je EU, a ne da to bude samo u 'nekim oblacima'", istakao je on.

Vučić je kao argument za usvajanje nove metodoligije naveo to što, iako je gotovo svaki put išao u Brisel na otavaranje poglavlja, ne bi mogao da nabroji koja smo otvorili, a koja zatvorili, te da je to sada preglednije, u okviru nove metodologije, koja predviđa šest klastera.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Rekao je da kada se zatvore klasteri, što nije lak rad, jer je nova metodologija stiktna i restriktivna, dobija se pristup fondovima EU.

"Ako uzmete konkurenciju i rast kao klaster, mi smo otvorili najveći broj poglavlja. Samo tri nismo, a šest jesmo. Tu odlično stojimo. Ukoliko ste to završili iz čitave te oblasti mogli bi da u tom delu pripadamo Evropi, imali bi mogućnost korišćenja fondova kao i članice. To je velika motivacija za sve nas da to radimo", objasnio je Vučić.

Ukazao je da postoji tranzicioni period za slobodno kretanje radne snage, što je za nas veoma bitno, jer bi potpuna sloboda dobijanja radnih dozvola bila trenutno opasna za nas.

Ponovio je da, kada se određene stvari završe, prema novoj metodologiji, možete da se posvetite sledećem klasteru, a ljudi bi već imali koristi.

Pročitajte još: Joksimović - Nije do Srbije, već do Severne Makedonije i Albanije

On je rekao da ne možemo sada da imamo sve parametre, te da ćemo nastaviti da proučavamo novu metodologiju, a konačne odluke donećemo u narednom periodu.

Varhelji mu je, kaže, predstavio prvi deo nove metodologije, o kojoj se govori u poslednje vreme u Srbiji, ali i u Briselu.

"Želim da izrazim zadovoljstvo i napornim radom Evropske komisije, i njegovim ličnim, kao i onim što sada možemo da vidimo u okviru nove metodologije", rekao je Vučić.

Ukazao je da Srbija mroa da radi na fundamentalnim poglavljima, među kojima su poglavlje 23 i 24, koja se tiču vladavine prava.

Preneo je da je sa evropskim komesarom razgovarao i o balkanskoj incijativi „Mini-Šengena“, koji se tiče slobodnog protoka robe, ljudi, kapitala i usluga u ovom regionu.

"Izneo sam ideju da bi Srbija želela sa nekim članicama EU da postane deo Šengen sporazum, jer smatramo da bi to bilo od ogromnog značaja za našu zemlju da imamo otvorene granice prema Evropi, a mislimo da Srbija može u bezbednosnom i sigurnosnom smislu da garantuje važan uticaj u obezbeđivanju sigurnosti", naglasio je on.

Vučić je istakao da su to ideje o kojima treba da se razgovara u EU, kako bi videli šta od toga oni žele i šta mi možemo.

Mi smo veoma zahvalni načelima na kojima svoju politiku prema Balkanu zasniva Evropska komisija. Verujem da će se nastaviti proces evropskih integracija. Mi smo životno zainetersovani i to je za nas od posebnog strateškog značaja“, naglasio je on.

U ekonomiji, preneo je, Srbija je dosta napredovala, i, kako je dodao, čini se da već možemo bar sa siromašnijim članicama EU da nekakvu vrstu koraka držimo i održavamo.

Ukazao je, kada se pogleda koliku podršku su neke zemlje članice na sličnom nivou dobile od EU, a pojedine su dobile 20 puta više novca, ali su članice, možemo samo da im zavidimo na tome i raditi naš posao da što pre budemo i mi deo Unije.

Govoreći o Varheljiju ukazao je da se radi o našem "komšiji", koji je nama najbliži jer je iz Segedina, i da je reč o izuzetnom čoveku koji će razumeti potrebe celog regiona, a posebno nas iz Srbije.

Vučić je rekao da skoro pa da možemo da kažemo da imamo svog komesara, što ne znači da će bilo ko da nam gleda kroz proste, jer se radi o procesu koje vode sve države članice.

Kazao je da je mnogo naučio o procedurama EU od Varheljija, za kojeg kaže da je posebno srećan što se radi o energičnom, dinamičnom čoveku, veoma marljivog i posvećenog.

"Želim da izrazim lično zadovljstvo što je Varheji dobio ovaj resor", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve