Vesti
06.02.2020. 16:26
Tanjug

NOVA METODOLOGIJA EU: Nije zbog Srbije, već Severne Makedonije i Albanije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nova metodologija EU je samo tehnički instrument za snažnu političku poruku kojom EU šalje politički signal da li će proširenje biti ubrzano ili usporeno.

To je izjavila ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je za RTS naglasila da se metodologija ne menja zbog Srbije, već da je napravljena zbog Severne Makedonije i Albanije, koje prošle godine nisu dobile zeleno svetlo za početak pregovora.

Naglašava da je Srbiji i Crnoj Gori rečeno da nije u redu da se menjaju pravila igre dok proces pregovora traje i da same države koje su u postupku pregovora treba da odluče da li će je prihvatiti ili neće.

Pročitajte još: Haradinaj moli Kurtija da zadrži takse Srbiji

"Ovaj predlog metodologije tek ide na usaglašavanje među državama članicama. Predstoji period dogovora među državama članicama da li će ovakav predlog u potpunosti biti prihvaćen, ili će biti nekih manjih izmena", rekla je Joksimovićeva.

Naglašava da Srbija ne mora da prihvati novu metodologiju - kojom nismo ni obuhvaćeni, osim ukoliko svojevoljno i na osnovu procene korisnosti, dobrovoljno ne odluči da je prihvati.

"Treba vrlo pažljivo sve da analiziramo. Maglovito je predstavljen deo koji se odnosi na finansijske podsticaje. Taj napredni ekonomski plan za Zapadni Balkan predstaviće, pre Samita u Zagrebu, komesar za proširenje Oliver Varhej koji danas dolazi u Beograd", pojasnila je ona.

Ministarka je ukazala da nova metodologija ne nudi prečice, koje Srbija nikada nije ni tražila.

Podseća da pregovaramo po striktnoj metodologiji i da nova metodologija samo formalizuje stvari koje se već dešavaju u praksi, a koje do sada nisu nazivane pravim imenom.

Po novom predlogu jedna država članica može da pokrene pitanje nazadovanja određenog kandidata, to se po metodologiji koja se primenjuje na Srbiju nije tako nazivalo, ali se u praksi to dešavalo.

Upitana šta Srbija mora da učini da bi u političkom smislu bila dobro ocenjena, Joksimovićeva je navela da se sve vrti oko fundamentalnih poglavlja 23 i 24.

"Mi smo jedina zemlja koja je morala među prvima da otvori poglavlja 23 i 24. Ne možemo da otvorimo nova poglavlja ukoliko nema napretka u izveštaju o napretku u poglavljima 23 i 24 - vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, medijske slobode", navela je Joksimovićeva.

Joksimovićeva je podvukla da će Srbija analizirati novu metodologiju, da je po tom pitanju veoma oprezna i da nije tu kao ministarka da govori ono što će se svideti nečijim ušima u Briselu ili zemljama članicama.

"Proces evropskih integracija je ozbiljna i teška misija za celo društvo i sa mnogo koristi za građane. Pokazali smo da imamo prvorazredne kapacitete za reforme i integracije - što nemaju svi, ali i da možemo po teškoj metodologiji da pregovaramo", navela je ona.

Podseća da su pregovori sa EU počeli 2014. godine i da traju oko šest godina, da je prvo poglavlje otvoreno u decembru 2015. godine.

Od 35 poglavlja, dosad ih je otvoreno 18, koja su, po novoj metodologiji, grupisana u šest klastera, po srodnosti.

"Srbija je otvorila pojedina poglavlja iz skoro svih klastera osim ovog koji se tiče zelene agende i infrastrukturnog povezivanja. Tu imamo tri spremljene pregovaračke pozicije - to su energetika, transportna politika i životna sredina...", rekla je ona.

Ministarka je podsetila da je Srbija otvorila 18 poglavlja u trenutku kada je politika proširenja bila nepopularna i po striktnoj metodologiji, po kojoj niko nije pregovarao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve