Vesti
15.04.2024. 21:27
Beta

MSP

Srbija uputila protesnu notu Hrvatskoj

Srbija, Srpska zastava
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom zabrane ulaska ministru bez portfelja zaduženom za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac, saopštilo je ministarstvo.

"Ministarstvo najoštrije osuđuje zabranu ulaska ministru Milićeviću u Spomen područje Jasenovac. Ovim činom, Hrvatska, članica Evropske unije, je uskratila slobodu kretanja, koje je jedno od osnovnih prava na kojima počiva evropska zajednica", navodi se u saopštenju.
 

Ocenjuje se da je taj gest "posebno neprihvatljiv jer se njime uskraćuje pravo Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve".

Takav "neadekvatan tretman ministra u Vladi Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Srbije i Hrvatske", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da Srbija ostaje opredeljena za vođenje dobrosusedske politike sa Hrvatskom, "na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja evropskih i antifašističkih vrednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrednosti", navodi se u saopštenju srpske diplomatije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je ranije danas da hrvatska policija nije dopustila Milićeviću da poseti Spomen-područje Jasenovac jer ta poseta nije bila navedena u ranije dostavljenom programu.

To Ministarstvo je preko Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske dobilo notu u kojoj se najavljuje poseta delegacije Srbje, ali u programu nije bio naveden Jasenovac. U skladu sa bezbednosnim protokolima, poseta Jasenovcu zato nije mogla biti odobrena, naveo je MUP, a prenela agencija Hina.

Kabinet ministra bez portfelja u vladi Srbije Đorđa Milićevića u nedelju je saopštio da je Milićeviću zabranjeno da položi cveće i zapali sveću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Kako je saopšteno, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, bio je u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv, a potom se sa saradnicima uputio ka Spomen-parku u Jasenovcu. Ali su, kako je saopšteno, hrvatski policajci na samom ulazu u Spomen-kompleks zaustavili kombi u kojem je bio ministar i okružili ga s tri automobila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve