Vesti
06.04.2023. 12:45
Beta

Posle pet meseci

Poslanici Srpske liste vratili se u Skupštinu Kosova, ali samo na kratko

1
Izvor: EPA / Djordje Savic

Poslanici Srpske liste vratili su se u Skupštinu Kosova posle pet meseci odsustva, ali su, nakon potpisavanja dnevnog reda, sednicu odmah napustili. 

Poslanici Srpske liste su se pojavili u Skupštini Kosova da bi izbegli mogućnost gubljenja mandata. 

Novi poslanici Srpske liste i jedan iz građanske inicijative Sloboda, pravda, ostanak, položili su zakletvu sredinom novembra prošle godine, nakon što je prethodnih deset poslanika podnelo ostavke kada su Srbi sa Severa napustili kosovske institucije, piše portal KosSev. 

Zakletvu su tada položili Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić i Biljana Maksić, i Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak. 

Nakon polaganja zakletve 17. novembra, novi poslanici napustili su skupštinsku salu, i od tada se u nju nisu vraćali – do danas.

Oni su, kako prenose prištinski mediji, nakon potpisivanja dnevnog reda napustili sednicu. 

Prema kosovskom ustavu, mandat poslanika se prekida, odnosno postaje nevažeći ako ne prisustvuje sednicama Skupštine šest meseci uzastopno. 

Poslanik iz redova Samoopredeljenja Dimalj Baša ocenio je da su poslanici Srpske liste to učinili kako bi izbegli mogućnost gubljenja mandata. 

"Bilo bi važno da ostanu ovde da čuju tešku situaciju na severu, o paljenju automobila, prebijanju i mučenju Srba koji žele da budu deo legalnih izbora na Kosovu, linču građana koji odbijaju da se potčine nasilju i političkom monopolu tog područja", kazao je Baša.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: "Za Srbe na Kosovu nema autonomije"
Kurti

Ne menja stav

28.03.2023. 13:24

Kurti: "Za Srbe na Kosovu nema autonomije"

Aljbin Kurti rekao je da za Srbe na Kosovu nema autonomije niti samouprave, već da postoji samo de fakto priznanje između Kosova i Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve