Vesti
28.03.2019. 19:55
Marko R. Petrović

Stoltenberg još dve godine na čelu NATO

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Članice NATO saglasile su se da produže mandat aktuelnom generalnom sekeretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu na još dve godine. Na toj poziciji on će ostati do 30. septembra 2022. godine. Članice NATO iskazale su podršku Stoltenbergu i njegovom radu i posvećenosti da modernizuje NATO i osigura njegovu ulogu u budućnosti, navodi se u saopštenju NATO. Stoltenberg je 13. generalni sekretar NATO. Na poziciju je došao 2014. godine.

Stoltenberg je nedavno u intervjuu Tanjugu, povodom 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, izjavio da NATO intervencija nije bila uperena protiv naroda u Jugoslaviji već je njena uloga bila da zaštiti civile u širem regionu.
- Ne smemo nikada da zaboravimo prošlost, ali možemo da idemo dalje i to je ono što NATO i Srbija danas rade kao partneri – istakao je Stoltenberg.

Povodom 20 godina od bombardovanja SR Jugoslavije prvi čovek Sevrnoatlantske alijense kaže da vrlo dobro zna da je NATO i dalje sporan u delovima srpskog društva.
- Sećanja na vazdušnu intervenciju 1999. godine su i dalje vrlo bolna za mnoge pogotovo one koji su izgubili svoje voljene. Ja sam izrazio saučešće porodicama i svima koji su tokom te intervencije izgubli nekoga, na obe strane u konfliktu - navodi Jens Stoltenberg.
Na pitanje Tanjuga kao danas gleda na tu intrevenciju, pogotovo na činjenicu da je do nje došlo bez saglasonosti Saveta bezbednosti UN, generalni sekretar NATO kaže da je Alijansa u martu 1999. godine pokrenula Operaciju združenih sanga kako bi zaustavila humanitarnu
katastrofu koja se tada odvijala na Kosovu.

Stoltenberg podseća da je ta odluka doneta nakon više od godinu dana, kako kaže, borbi na Kosovu i nakon više neuspešnih pokušaja UN i Kontakt grupe, čiji je član bila i Rusija, da nadje mirno i diplomatsko rešenje za konflikt.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve