Vesti
13.10.2023. 09:43
R.E/ Tanjug

Fond PIO

Sve o povećanju penzija i preuzimanju penzionerskih kartica

Penzioneri
Izvor: Shutterstock

Povećanje penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 5,5 odsto, počev od 1. oktobra 2023. godine, odnosi se na sve korisnike penzija i ostalih prava, a uvećane penzije i ostala primanja biće isplaćena početkom novembra, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Iz fonda su napomenuli da nije potrebno da korisnici penzija podnose zahtev za isplatu uvećanih penzija, pošto će fond uvećanje obračunati i isplatiti u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja.

Budućim korisnicima penzija i ostalih prava navedeno povećanje će se uračunati kroz obračun penzija i ostalih naknada, jer je opšti bod usklađen za isti iznos kao i penzije, tako da ni oni nemaju potrebe da podnose bilo kakav zahtev Fondu PIO u vezi s tim, naveli su iz fonda.

Penzionerske kartice se mogu preuzeti i subotom

Penzioneri koji su podneli prijavu za Penzionersku karticu, karticu mogu preuzeti lično u filijali ili drugoj organizacionoj jedinici Fonda, navedenoj u obaveštenju koje su dobili porukom na mobilnom telefonu ili mejlom, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

U saopštenju fonda je navedeno da su radi brže podele kartica i manjeg čekanja sve filijale Fonda PIO otvorene svakog radnog dana, od 15 do 18 časova, kao i subotom od sedam do 12, samo u funkciji podele penzionerskih kartica.

Korisnici koji nisu dobili poruke, odnosno čije su kartice u postupku personalizacije, dobiće ih na kućnu adresu čim budu izrađene, navode iz fonda i dodaju da su korisnici obavezni da prilikom preuzimanja kartica od poštara, potpišu izjave saglasnosti, koje će Pošta Srbije proslediti fondu, kako bi tamo kartice bile aktivirane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve