Vesti
04.04.2021. 13:56
R. E.

Tajna vatikanskih pisama

social-network-post-1920x10803-36.jpg

Verba volant, scripta manent – Reči lete, ono što je napisano ostaje. Znao je za tu latinsku izreku i zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac dok je papi Piju XII pisao pisma koja danas pokazuju da je bio upoznat sa time šta se dešava Srbima i Jevrejima u NDH. I ne samo da je bio upoznat, već da je, današnjim rečnikom rečeno, podstrekivao na etničko čišćenje.

Bura se u hrvatskoj javnosti digla nakon što su objavljeni delovi samo dva Stepinčeva pisma i jednog uzvratnog iz Vatikana iz 1941. godine. Šta bi se tek dogodilo da je objavljen i ostatak prepiske dvojice crkvenih velikodostojnika, a koja javnosti još nije dostupna, jer Vatikan je tek pre godinu dana odlučio da otvori arhive.

Povezane vesti - NOVI BROJ EKSPRESA: Svetac ili Stepinac

Kakve bi reakcije bile ako bi javnost videla i Stepinčevo pismo iz maja 1943. godine čiji bi sadržaj, kako se ranije spekulisalo, bacio novo svetlo na njegov lik. A u tome bi, kako se pretpostavlja, mogao da pomogne i sadržaj čak 30 priloga koji su pratili prepisku Stepinca i Pija XII.

Jedan od neobjavljenih aneksa, kako se pretpostavlja, sadrži i informaciju da je na prostoru NDH u katoličku veru prevedeno čak 224.000 pravoslavaca.

*
*

Svoje obraćanje papi Stepinac završava rečima: "Na kraju, potpuno iskren, mogu primijetiti da u krugovima vlasti postoji najbolja želja da se Hrvatska pretvori u katoličku zemlju. Ratni ministar (Slavko Kvaternik) mi je apsolutno garantirao: ili će Hrvatska biti katolička zemlja, ili neka nestane."

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Ekspresa" koji je od petka 2.4.2021. na svim kioscima. 

Ekspres257

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve