Vesti
30.01.2024. 14:32
RTS

Viši sud u Beogradu

Ubistvo u "Ribnikaru": Nastavljeno suđenje roditeljima dečaka K.K.

1
Izvor: ATAIMAGES / M.M.

U Višem sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole.

Na današnjem suđenju punomoćnici oštećenih su iznosili uvodna izlaganja.

Suđenje je ranije završeno kako bi sudija odlučio da li će oštećeni koji nisu svedoci moći da prisustvuju suđenju, javlja RTS.

Sledeće suđenje zakazano je za 29. februar kada bi optuženi trebalo da iznesu odbranu.

Suđenju je prisustvovao i Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Dobacivanje advokatima optuženih

Roditelji ubijene dece po izlasku iz sudnice su vređali advokate Irinu i Borivoja Borovića inače branioce roditelja dečaka K.K. koji je koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole.

Oni su im dobacivali da lažu i da "brane kriminalce".

Anđelko Aćimović rekao je novinarima ispred sudnice da bi danas bio 15. rođendan njegove ćerke, zbog čega su organizovali da na klizalište na Tašmajdanu dođu deca iz Ribnikara kako bi proslavili njen rođendan.

Na prethodnom suđenju sudija je usvojio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost. Na tom suđenju tužilac i deo odbrane su imali svoja uvodna izlaganja.

Svi optuženi su juče kratko negirali krivicu.

U Palatu pravde u pratnji advokata danas je došla M. K. majka dečaka koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok će njegovog oca V. K. dovesti iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

Slike stradale dece i školskog čuvara na klupi ispred sudnice

Članovi porodica ubijenih su danas ostali ispred sudnice dok su u sudnicu pozvani optuženi, branioci i punomoćnici oštećenih.

Članovi porodica ubijenih nosili su slike stradale dece, koje su poslagali na klupu ispred sudnice.

Pored oca i majke, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, R. I. i instruktor u tom klubu N. M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud V. K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku M. K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" R. I. i instruktora u tom klubu N. M predložena kazna zatvora od po tri godine.

Otac se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti

V. K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka M. K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" R. I. i instruktor u tom klubu N. M.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematrrijalne štete usled smrti bliskog lica.

Simić:Odluka suda u slučaju Ribnikar doneta u cilju zaštite interesa maloletnika

Advokat Ivan Simić izjavio je da je odluka Višeg suda u Beogradu da isključi javnost sa suđenja roditeljima 13-godišnjeg dečaka koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara u toj školi i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije, doneta u cilju zaštite interesa maloletnika koji su direktno ili indirektno učesnici ovog postupka.

"To nije neka neubičajena odluka, bez obzira na interes sredstava javnog obaveštavanja, pa i interesa javnosti za ovaj sudski postupak. Moramo napraviti jednu vrstu razlike između onoga šta je interes javnosti, a šta je interes samog pravnog poretka", rekao je on za Tanjug.

Iako javnost ima pravo da bude obaveštena, Simić kaže da je ova odluka suda doneta u interesu efikasnog i celishodnog vođenja sudskog postupka, ali pre svega u cilju zaštite interesa maloletnika.

"Postupak ide nekim svojim tokom, ovo je pripremno ročište koje počinje čitanjem optužnice, nakon toga se okrivljeni kratko izjašnjavaju da li jesu ili nisu krivi. Nakon toga, odbrana daje svoja uvodna izlaganja, koliko smo obavešteni jedan od branilaca je dao svoje uvodno izlaganje i vrlo verovatno da će u nastavku postupka i ostali branioci dati svoja uvodna izlaganja", navodi on.

Simić kaže da, kada se pripremno ročište dovrši, počinje glavni pretres na kom se okrivljeni detaljno izjašnjavaju o navodima iz optužnice, iznose svoju odbranu, a nakon toga ide izvođenje ostalih dokaza kao što su svedoci i određena veštačenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve