Vesti
18.10.2023. 19:49
Beta

Kragujevac

"Veliki školski čas" (ne)će biti skraćen

Šumarice, Kragujevac
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić pozvao je građane na dođu na Veliki školski čas 21. oktobra u 11.00 sati i ocenio da je zloupotreba Šumarica i "Velikog školskog časa" na bilo koji način "nedopustiva".

 

Medijima je u utorak poslato obaveštenje Gradske uprave i Spomen parka da će "Veliki školski čas" biti održan po izmenjenoj satnici odnosno pola sata ranije, kao i moleban koji se služi kraj spomenika u Šumaricama.

Posle te objave, negodovali su građani na društvenim mrežama,  pojedina udruženja i političke partije.

Prvi put posle  obaveštenja o promeni termina, u sredu uveče se saopštenjem oglasio gradonačelnik Kragujevca uz poziv građanima da na manifestaciju, ipak, dođu u 11.00 sati, što je termin koji se poštuje decenijama.

Dašić dalje u saopštenju navodi da je "kragujevački oktobar najveća tragedija u istoriji čovečanstva" i da mu "nije jasno ko sebi daje za pravo da širi informaciju o skraćivanju Velikog školskog časa".

Istakao je da je "Veliki školski čas" tradicionalna antiratna manifestacija posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora koji su tog dana streljali i 300 đaka Muške gimnazije.

"Veliki školski čas je opomena, ali i poziv na mir i toleranciju. Važan način negovanja kulture sećanja kroz umetničku manifestaciju, jednu od najstarijih te vrste u zemlji", rekao je gradonačelnik.

Dašić je istakao da je upravo zbog te manifestacije koja svake godine traje 45 minuta, kragujevačka tragedija prepoznata u celom svetu kao simbol stradanja nevinih sa porukom da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve