Vesti
07.05.2019. 13:21
Beta

VESELJI FORMIRA SUD ZA ZLOČINE SRBA NA KIM: Srbi, naći ćemo vas!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji danas je i formalno započeo procedure osnivanja međunarodnog tribunala za zločine koje je, kako je rekao, Srbija počinila na Kosovu.

Veselji je u prisustvu predstavnika nestalih, organizacije ratnih uduženja, Ministarstva pravde, šefova parlamentarnih grupa i civilnog društva u Skupštini Kosova rekao da nije suđeno srpskim zločincima koji su odgovorni za hiljade žrtava na Kosovu, dodajući da će svi oni biti pohapšeni i izvedeni pred lice pravde.

Veselji je u uvodu sastanka rekao da je preko potreban međunarodni sud koji bi osudio zločine koji su od strane Srbije počinjeni na Kosovu.

"Zločini koji su genocidni, na stotine masakara izvršenih od strane srpske vojske i policije. Desetine hiljada ubijenih civila, žena i dece, dvadeset hiljada silovanih žena, million izbeglih Albanaca koji su proterani sa Kosova. Progon koji je bio sličan Holokaustu. Za ova ubistva i masakre 20 godina nakon rata nikom nije sudjeno. Haški tribunal je samo polovično doneo pravdu Kosovu. Međunarodna pravda na Kosovu je totalno posustala, a nažalost ni mi sami nismo učinili koliko je potrebno da dokumentujemo te zločine", rekao je Veselji.

Prema njemu, Albanci su za ratne zločine na Kosovu osuđeni na 189 godina zatvora, dok je u slučaju Srba to samo 29 godina, upitavši ko je u ovom slučaju agresor?

"Za zločine počinjene u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu donete su samo 44 presude i kažnjena samo 74 zločinca, od toga nekolicina za zločine na Kosovu. Kosovo traži pravdu za svoje ubijene ljude. Masakrirane, silovane. Ne prihvata ćutanje i negiranje. Ova pravda će biti zadovoljena. Srbija će odgovarati za sve ove žrtve. Naša poruka za zločince i one koji negiraju zločine, kukavice koje su danas slobodne u Srbiji, bićete uhapšeni. Činili ste zločine jer ste kukavice. Bojali ste se sukoba sa OVK, pa ste napadali civile. Naći ćemo vas", rekao je Veselji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve