PRIŠTINA PRIPREMILA REZOLUCIJU Veselji: Srbija počinila genocid nad Albancima, kao nacisti nad Jevrejima

PRIŠTINA PRIPREMILA REZOLUCIJU Veselji: Srbija počinila genocid nad Albancima, kao nacisti nad Jevrejima


Ad-hok komisija kosovske skupštine pripremila je draft rezolucije kojom će od vlasti u Beogradu zatražiti da “priznaju počinjen genocid” na Kosovu i Metohiji tokom 1998-1999 godine, prenosi RTS.

U nacrtu se navodi potreba da u Beogradu sarađuju kako bi kaznili kriminalce i nadoknadili načinjenu štetu. To je rezime nacrta rezolucije koji objavljuje prištinski list “Koha ditore”. Nacrt rezolucije, navodi list dalje, sadrži činjenice o srpskim zločinima, pravnu osnovu i nalaze.

“Govorimo o Međunarodnom sudu koji će suditi i kazniti zločine koje je počinila država Srbija tokom rata na Kosovu. Ti zločini dostižu veličinu genocida. Postoji stotine masakra koje je počinila srpska vojska. Ubijeno je na desetine hiljada civila, među kojima su deca i žene. Na hiljade silovanih žena i milion Albanaca proterano je sa Kosova, u sličnom progonu kao Jevreji u Holokaustu. Ipak, 20 godina nakon rata ne postoji pravda za ove masakre i zločine. Haški tribunal je ostavio nedovršenu pravdu za masakre Srbije na Kosovu. Takođe, međunarodna pravda na Kosovu je potpuno propala”, rekao je Kadri Veselji, a prenosi Koha.

Očekuje se da će ovaj dokument biti odobren od strane nadležne Komisije ove sedmice i potom prosleđen skupštini, kako bi bio razmatran na nekoj od plenarnih sednica.

List prenosi mišljenja bivših saradnika Instituta za istraživanje ratnih zločina, prema kojima u Prištini “imaju dovoljno dokaza da se dokaže genocid Srbije”.

Što se tiče rezolucije, oni ističu da do sada rezolucije nisu sprovedene, zatraživši da se posveti pažnja formiranju tribunala za ratne zločine, za šta je predsednik kosovske skupštine pokrenuo neku vrstu inicijative.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar