Vesti
15.06.2023. 15:58
Beta

Vlada Srbije

Usvojen predlog zakona, evo koja deca će dobiti pomoć

1
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, a kojim se predviđa isplata po 10.000 dinara za svako dete, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tu pomoć može da dobije svako dete koje je državljanin Srbije, rođeno 21. novembra 2006. godine ili posle tog datuma.

To znači da su zakonskim predlogom obuhvaćena i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina.

"Naša želja je bila da novac dobiju i deca koja su kada smo davali pomoći države za mlade imala 15 godina, pa nisu zadovoljavala uslove, a u međuvremenu su napunila 16 godina", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Predlogom zakona je definisano da pravo na uplatu novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj.

Prijava za ovu vrstu pomoći biće moguća od 20. avgusta do 20. septembra, elektronski, preko portala Uprave za trezor.

Isplata novčane pomoći počeće od 25. septembra.

Hraniteljima deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaocima novčane socijalne pomoći, 10.000 dinara za svako dete će biti uplaćeno bez podnošenja prijave.

Кao i u slučaju ranijih prijava građana za pomoći države, prijava na portalu Uprave za trezor će biti veoma jednostavna i trajaće svega nekoliko minuta, navelo je Ministarstvo finansija.

Kako je predviđeno, podnosilac prijave, odnosno majka, će unositi broj lične karte, svoj matični broj, matični broj za svako dete i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac.

Dodatno, samohrani otac treba, pored tih podataka, da podnese digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sam obvalja roditeljsko pravo.

Ukoliko je podnosilac prijave staratelj deteta treba da podnese i digitalizovanu kopiju pravosnažne odluke organa starateljstva kojom se dete za koje se isplaćuje novčana pomoć stavlja pod starateljstvo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve