Vesti
28.09.2023. 22:32
Beta

Intervju za Rojters

Vučić: "Srbija će istražiti događaje u Banjskoj i pokrenuti postupke"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Srbija će istražiti događaje koji su doveli do oružanog sukoba na području sela Banjska na severu Кosova, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić za agenciju Rojters, negirajući bilo kakvu umešanost vlade u Beogradu u taj incident.

Vučić je za Rojters rekao da je Beograd osudio ubistvo kosovskog policajca Afrima Bunjakua u Banjskoj 24. septembra i dodao da će Srbija "pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima" i istražiti osumnjičene.

"Koja će to moguća krivična dela biti, to je pitanje za tužioca", kazao je Vučić u Beogradu.

On je obećao da će Srbija istražiti poreklo oružja koje je kosovska policija zaplenila posle sukoba u selu Banjska, a među kojim su, između ostalog, puške, protivtenkovski raketni bacači, ručne bombe, nagazne mine i dronovi.

Vučić je kazao i da će "tužilac pozvati" potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića, koga Priština optužuje da je komandovao grupom napadača u Banjskoj.

Predsednik Srbije je optužio kosovsku policiju da je jednog od napadača ubila hicem u glavu "sa udaljenosti od metar" nakon što se predao, i opisao to kao "pogubljenje".

1
Izvor: Beta / SERBIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Zamenik regionalnog komandanta policije za sever Kosova Veton Elšani rekao je za Rojters da je to "besmislica" i da kosovski policajci "to nikada ne bi učinili".

"Jednom od uhapšenih ukazali smo prvu pomoć na terenu da mu spasemo život pošto je zadobio povrede", kazao je Elšani.

Vučić je negirao navode kosovske predsednice Vjose Osmani da je Beograd podstakao napad u Banjskoj, rekavši da Srbija neće imati koristi od toga i da će to ugroziti njenu poziciju u dijalogu sa Prištinom.

"Zašto bi Beograd imao koristi od ovoga? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da uništimo to za jedan dan? Srbija ne želi rat", naveo je Vučić.

On je ponovo optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija da želi da protera Srbe sa Кosova i da blokira postizanje kompromisnog rešenja neophodnog za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine.

"Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti. On je taj koji je sve ovo doneo", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU se oglasila o Danu žalosti u Srbiji i istrazi sukoba na Kosovu
EU, Evropska Unija

Peter Stano

28.09.2023. 19:05

EU se oglasila o Danu žalosti u Srbiji i istrazi sukoba na Kosovu

Evropska unija (EU) se suštinski protivi veličanju i oplakivanju zločinaca i terorista, rekao je portparol EU Peter Stano povodom proglašenja Dana žalosti u Srbiji posle sukoba u selu Banjska na severu Kosova.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve