Vesti
01.11.2022. 10:21
R.E.

Šta kaže zakon

Da li ćete biti kažnjeni ukoliko na automobilu nemate zimske gume?

Guma
Izvor: Shutterstock

Vozači u Srbiji od 1. novembra u obavezi su da imaju zimske gume na sva četiri točka. Zakonska obaveza upotrebe zimskih guma trajaće do 1. aprila 2023. godine.

Takođe, pravilnik o bezbednosti saobraćaja nalaže da dubina šare ne sme da bude manja od četiri milimetara, kao i da u automobilu moraju da budu lanci kao obavezna zimska oprema. 

Ukoliko vozači ne poštuju zakon i na vozilu nemaju zimske gume rizikuju da budu kažnjeni od 5.000 do 200.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je reč o fizičkim ili pravnim licima. 

Natprosečno vreme za ovaj period godine odložilo je odlazak kod vulkanizera, pa se postavlja pitanje da li će biti kažnjeni ukoliko na svom vozilu nemate zimske gume, a na ulicama nema snega. 

Gume
Izvor: Shutterstock

Odgovor je da nećete.

Oni koji nisu zamenili pneumatike ne mogu biti kažnjeni, osim ukoliko sa letnjim gumama ne voze kada pada sneg ili ima leda ili poledice, odnosno vožnja po suvim uslovima sa letnjim pneumaticima posle 1. novembra neće biti kažnjiva. 

Međutim, važno je istaći značaj korišćenja zimskih guma na niskim temperaturama. Na temperaturi ispod sedam stepeni letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku, odnosno dobro prianjanje i njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici. 

Koliko su važni odgovarajući pneumatici u bezbednosti saobraćaja govori i podatak da oko četiri osobe poginu, a 80 ih bude povređeno svakog meseca usled klizavog kolovoza zbog vremenskih prilika, u zimskom periodu godine, navodi Agencija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
heavy intensity rain
18°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve