Biznis
18.03.2016. 08:57
ekspres

Dragi traži dublje reforme

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BRISEL, 18. marta - Šef Evropske centralne banke Mario Dragi zatražio je od lidera zemalja Evropske unije da pristupe još dubljim reformama i ulože veće napore kako bi pokrenuli posustalu evropsku ekonomiju. U obraćanju novinarima posle razgovora sa čelnicma EU na dvodnevnom ekonomskom samitu koji je počeo juče u Briselu, Dragi je rekao da je "jasno stavio do znanja da je monetarna politika jedina podsticala oporavak u proteklih par godina, ali da ona ne može da reši osnovne strukturne slabosti privrede evrozone", prenosi AFP.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
"Za to su potrebne strukturne reforme usmerene na podizanje nivoa tražnje, javnih investicija i niži porezi, i što je još važnije potrebna je jasna budućnost naše evropske monetarne unije", poručio je on. Kako navodi francuska agencija, ekonomski samit 28-članog bloka protiče u senci ključnih razgovora sa Turskom o rešavanju migrantske krize.
Obraćanje italijanskog bankara je usledilo nedelju dana nakon što je ECB pokrenula neviđene mere za borbu protiv niske inflacije i podsticanje ekonomskog rasta, koje, kako podseća AFP, uključuju smanjenje već rekordno niske kamatne stope i proširenje kontroverznog programa novčanih stimulacija.
Dragi je dodao da smatra da mere njegove politike "nisu dobar izgovor da se ne deluje". Čelnici evrozone su obećali da će sprovoditi politike za jačanje jedinstvene valute 19-člane monetarne unije, koja trpi posledice uzrokovane dužničkom krizom, ali je do sada napredak bio mešovit. "Ekonomija se oporavlja iako sa slabijim zamahom... ali rizici od pada i dalje postoje, a neki od njih počinju da se intenziviraju", rekao je Dragi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve