100 MILIONA EVRA ZA PREDUZETNIKE, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA: EIF i Banca Intesa potpisali ugovor o InnovFin garanciji

100 MILIONA EVRA ZA PREDUZETNIKE, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA: EIF i Banca Intesa potpisali ugovor o InnovFin garanciji

Draginja Đurić, predsednik IO Banca Intesa i Pjer Luiđi Đilbert, izvršni direktor EIF-a


Evropski investicioni fond (EIF) i Banca Intesa potpisali su danas ugovor o InnovFin garanciji za podršku inovativnim preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji.

Ugovor će omogućiti Banca Intesa da tokom naredne dve godine plasira očekivanih 100 miliona evra kredita inovativnim kompanijama uz podršku EIF garancije koja će pokrivati 50 odsto svakog plasmana i Horizont 2020 okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije.

Karlos Moedas (Carlos Moedas), evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije, izjavio je: „Zahvaljujući današnjem ugovoru srpski preduzetnici će dobiti pristup dodatnim sredstvima za finansiranje razvoja novih proizvoda, usluga i projekata. Povećanje naše podrške u Srbiji je od ključnog značaja za ostvarenje našeg zajedničkog cilja, a to je stvaranje pametnih, inkluzivnih i održivih ekonomija širom EU i u pridruženim zemljama.“

Komentarišući potpisivanje ugovora, izvršni direktor EIF-a Pjer Luiđi Đilbert (Pier Luigi Gilibert) rekao je: „Veoma me raduje što danas potpisujemo InnovFin ugovor sa Banca Intesa, koji će omogućiti da preduzeća u Srbiji dobiju finansijsku podršku od 100 miliona evra. Banca Intesa je važan partner EIF-a koji beleži dobre rezultate u okviru COSME instrumenta, i stoga mi je drago što potpisujemo novi ugovor koji će podržati razvoj inovacija u zemlji.“

„Ovo je već treći ugovor koji smo za samo godinu dana potpisali sa EIF-om kako bismo dodatno podstakli rast privrede kroz pristup povoljnom finansiranju za preduzetnike i  MSP. Nakon što smo im kroz COSME liniju obezbedili kredite za obrtna sredstva bez čvrstih kolaterala, kroz InnovFin program ćemo im ponuditi i dugoročne investicione kredite sa značajno relaksiranim sredstvima obezbeđenja. Verujem da ćemo na ovaj način pružiti dodatni doprinos očekivanom rastu kreditiranja privrede, kao i pokretanju novog investicionog ciklusa u Srbiji“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Cilj InnovFin garancije je da podstakne banke i druge finansijske institucije da uz podršku EU plasiraju kredite preduzetnicima i MSP do 499 zaposlenih kojima je potreban investicioni i/ili obrtni kapital za finansiranje istraživačkih, razvojnih i inovativnih aktivnosti. Finansijske institucije za realizaciju programa u zemljama širom Evrope odabira EIF nakon objave poziva za učešće.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar