Biznis
17.02.2021. 13:08
ekspres

Adidas planira da proda posrnuli brend Ribok

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas planira da proda ili izdvoji iz kompanije svoj manje uspešan brend Ribok, 15 godina nakon što je kupio tu američku robnu marku u želji da konkuriše moćnom rivalu Najkiju.

Kako je saopšteno iz Adidasa, kompanija je odlučila da započne formalni proces s ciljem dezinvestiranja Riboka u okviru petogodišnje strategije koju namerava da predstavi 10. marta, kada će objaviti i poslovne rezultate za 2020, prenosi CNBC.

Tada će izvestiti o obustavi rada Riboka od prvog kvartala 2021. U bankarskim izvorima procenjuju da bi vrednost Riboka mogla da iznosi oko milijardu evra.

"Ribok i Adidas će moći znatno bolje da ostvare svoj potencijal rasta kao nezavisne firme jedna od druge", ocenio je u saopštenju glavni izvršni direktor Kasper Rorsted.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Adidas je kupio Ribok, sa sedištem u Bostonu, 2006 godine za 3,8 milijardi dolara, ali su njegovi slabi poslovni rezultati doveli do stalnih zahteva investitora nemačke kompanije da se otarasi tog branda.

U međuvremenu, Adidas je uspeo da svojim osnovnim brendom nagrize dominaciju Najkika u SAD, uz pomoć partnerstva sa slavnim ličnostima poput Kanje Vesta, Bijonse i Farela Vilijamsa.

Rorsted je 2016. godine, kada je preuzeo funkciju generalnog direktora, pokrenuo plan za revitalizaciju Riboka koji je pomogao da brend postane ponovo profitabilan, ali su njegove performanse i dalje zaostajale za osnovnom Adidasovom robnom markom, a nakon toga je stigao udar pandemije Covid-19.

Ribokova neto prodaja je pala za 7,0 posto u trećem kvartalu 2020. na 403 miliona evra, nakon pada od od čak 44 procenta u prethodnom tromesečju.

Adidas je 2019. godine otpisao gotovo polovinnu Ribokove knjigovodstvene vrednosti u odnosu na godinu ranije, na 842 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve