Biznis
17.02.2021. 13:08
ekspres

Nemački proizvođač sportske

Adidas planira da proda posrnuli brend Ribok

shutterstock_1027986541.jpg

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas planira da proda ili izdvoji iz kompanije svoj manje uspešan brend Ribok, 15 godina nakon

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas planira da proda ili izdvoji iz kompanije svoj manje uspešan brend Ribok, 15 godina nakon što je kupio tu američku robnu marku u želji da konkuriše moćnom rivalu Najkiju.

Kako je saopšteno iz Adidasa, kompanija je odlučila da započne formalni proces s ciljem dezinvestiranja Riboka u okviru petogodišnje strategije koju namerava da predstavi 10. marta, kada će objaviti i poslovne rezultate za 2020, prenosi CNBC.

Tada će izvestiti o obustavi rada Riboka od prvog kvartala 2021. U bankarskim izvorima procenjuju da bi vrednost Riboka mogla da iznosi oko milijardu evra.

"Ribok i Adidas će moći znatno bolje da ostvare svoj potencijal rasta kao nezavisne firme jedna od druge", ocenio je u saopštenju glavni izvršni direktor Kasper Rorsted.

[caption id="attachment_320111" align="alignnone" width="675"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Adidas je kupio Ribok, sa sedištem u Bostonu, 2006 godine za 3,8 milijardi dolara, ali su njegovi slabi poslovni rezultati doveli do stalnih zahteva investitora nemačke kompanije da se otarasi tog branda.

U međuvremenu, Adidas je uspeo da svojim osnovnim brendom nagrize dominaciju Najkika u SAD, uz pomoć partnerstva sa slavnim ličnostima poput Kanje Vesta, Bijonse i Farela Vilijamsa.

Rorsted je 2016. godine, kada je preuzeo funkciju generalnog direktora, pokrenuo plan za revitalizaciju Riboka koji je pomogao da brend postane ponovo profitabilan, ali su njegove performanse i dalje zaostajale za osnovnom Adidasovom robnom markom, a nakon toga je stigao udar pandemije Covid-19.

Ribokova neto prodaja je pala za 7,0 posto u trećem kvartalu 2020. na 403 miliona evra, nakon pada od od čak 44 procenta u prethodnom tromesečju.

Adidas je 2019. godine otpisao gotovo polovinnu Ribokove knjigovodstvene vrednosti u odnosu na godinu ranije, na 842 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve