Biznis
21.12.2017. 16:40
R.E.

AIK BANKA, MASTERCARD I APEX PREDSTAVLJAJU: Novi način plaćanja u javnom gradskom prevozu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Povodom predstavljanja zajedničkog projekta AIK Banke, Mastercard-a i Apex-a, koji podrazumeva uvođenje mogućnosti plaćanja bankarskim Mastercard karticama u vozilima javnog gradskog prevoza u Beogradu, i postavku 6000 novih validatora za plaćanje, danas je u Skupštini grada održana konferencija za medije.

Plaćanje karata biće omogućeno od januara 2018. godine i obavljaće se jednostavnim prislanjanjem bilo koje Mastercard beskontaktne kartice na validator i taj uređaj će označiti uspešno kupljenu kartu zvučnim signalom i porukom na displeju. Svako plaćanje je zaštićeno višeslojnim mehanizmima zaštite koji se već primenjuju na Mastercard beskontaktna plaćanja. Pored Mastercard beskontaktnih kartica, plaćanje u vozilima javnog gradskog prevoza moći će da obavljaju i vlasnici digitalnih kartica u mobilnim telefonima.

„Ponosni smo što je Beograd prvi grad u ovom delu Evrope koji je implementirao ovakav jedan projekat, koji Beograd dodatno približava konceptu „pametnih gradova". Očekujemo da će naši sugrađani koji svakodnevno koriste gradski prevoz, kao i turisti koji u sve većoj meri posećuju Beograd, moći da se voze i plaćaju u javnom gradskom prevozu na brz, jednostavan i moderan način, kao što to čine stanovnici Londona, Sankt Peterburga, i drugih evropskih i svetskih gradova", istakao je Uglješa Mitrović, Sekretar za javni prevoz.

„Uvođenje nove opcije plaćanja prevoza od januara 2018. godine, predstavlja logistički i tehnološki zahtevan posao, koji se zahvaljujući saradnji sa našim partnerima - AIK Bankom i Mastercard-om, realizuje u planiranim rokovima, uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz. U proteklom periodu postavili smo nove validatore čije su funkcije i performanse značajno poboljšane, sa ciljem da doprinesemo kvalitetnijem i boljem sistemu gradskog prevoza. Sama procedura plaćanja će biti jednostavna - prislanjanjem platne kartice na donji deo validatora koji je vidno obeležen. Kontrolori će očitavati platnu karticu na isti način kao što su do sada kontrolisali BusPlus kartice - prislanjanjem na uređaj. Svi podaci koji se očitavaju tom prilikom su kriptovani, tako da u BusPlus sistemu ne ostaje zapis o poverljivim podacima", istakao je Veljko Vlahović, direktor Apex-a.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve