Air France će nadoknaditi emisiju ugljen-dioksida na domaćim letovima

Air France će nadoknaditi emisiju ugljen-dioksida na domaćim letovima


Avio-kompanija Air France je odlučila da nadoknadi celokupnu emisiju ugljen-dioksida na svojim domaćim letovima. Kako bi ovo ostvarila, kompanija će od januara 2020. uzeti učešće u projektima koji su podržani od strane poznatih organizacija za zaštitu životne sredine. Reč je o emisiji gasova koju dnevno proizvede više od 450 letova u domaćem saobraćaju.

“Neophodno je da se avio-industrija okrene ka ekološki odgovornim formama poslovanja i Air France dobrovoljno preuzima nove obaveze do 2030. godine. Odlučila sam da uvedem mere kako bismo nadoknadili celokupnu emisiju ugljen-dioksida na našim domaćim letovima i time omogućili putnicima da širom Francuske putuju na ekološki ispravan način. Avio-prevoz povezuje ljude i promoviše otvorenost, a naša je ambicija da budemo pokretačka i inovativna sila u održivoj avio-industriji”, izjavila je An Rigaj, izvršna direktorka Air France-a.

Air France je odlučio i da do 2030. godine prepolovi emisiju ugljen-dioksida po putniku po kilometru u odnosu na 2005. godinu, odnosno da se na 100 kilometara troši manje od tri litre goriva po putniku.

Takođe, od 1. oktobra 2019, Air France je uveo sortiranje otpada na svojim letovima za Pariz. Posebno se odvajaju plastika (flaše), karton (tetrapak), aluminijum (limenke) i staklo (boce za vino i šampanjac). U vezi s ovom akcijom, Air France je odlučio da od kraja 2019. eliminiše svu plastiku za jednokratnu upotrebu (čaše, pribor za jelo…) na svojim letovim, smanjujući upotrebu ovog materijala za 1300 tona godišnje.

Avio-kompanija će se aktivno uključiti i u nova istraživanja na polju održivog avio-saobraćaja. U saradnji sa Fondacijom Solarni impuls, Air France planira da ubrza prihvatanje ekonomski i ekološki prihvatljivih rešenja u avio-industriji. Glavni fokus su redukcija štetnih gasova, smanjenje otpada i buke. Sva nova rešenja, Air France će podeliti sa drugim učesnicima u avio-saobraćaju kako bi pomogao izgradnju ekološki osvećenijeg sveta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar