Akcije ”Tesle” pale su jutros na Vol Stritu za 15 posto

Akcije ”Tesle” pale su jutros na Vol Stritu za 15 posto

Shuttertsock


Akcije ”Tesle” su pale jutros na Vol Stritu za 15 posto, nakon što neočekivano nisu uvrštene u indeks S&P 500, a što je dovelo do rasprodaje tehnoloških deonica koje su ranije dominirale u oporavku američke berze od kraha izazvanog koronavirusom.

Analitičari i investitori na Vol Stritu su se nadali da će se ”Tesla” pridružiti kompanijama u indeksnoj korpi S&P 500, nakon što je proizvođač električnih automobila u julu objavio četvrti uzastopni profitabilni kvartal (za period april-jun), čime je otklonuo veliku prepreku za potencijalno uključenje u ovaj referentni berzanski indeks, prenosi Rojters.

Shutterstock

Shutterstock

Na opšte iznenađenje tržišnih aktera, kompanija S&P Dau DŽons Indeksi objavila je da je odlučila da umesto ”Tesle” uvrsti u indeks S&P 500 firme: Etsi koja se bavi onlajn prodajom ručno rađenih i zanatskih proizvoda, poput torbi, nakita, nameštaja, zatim proizvođača opreme za poluprovodnike Teradin i kompaniju za farmaceutske tehnologije Katalent Inc.

Povezane vesti – Broj prodatih iPhonea opada u poslednjih pet godina

Viši analitičar u kompaniji S&P Dau DŽons Indeksi, Hauard Silverblat, odbio je da kaže zašto ”Tesla” nije dodat u indeks S&P 500. Tri kompanije koje su ušle u ovu indeksnu korpu su manje od ”Tesle”, ali imaju kontinuiranu profitabilnost u proteklom periodu, napominje britansk agencija.

Dodaje, međutim, da je sa tržišnom kapitalizacijom od oko 390 milijardi dolara, ”Tesla” gotovo 10 puta nadmašuje zaedničku tržišnu vrednost akcija Etsija, Teradina i Katalenta, pri čemu svaka od navedenih kompanija pojedinačno vredi oko 40 milijardi dolara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar