Biznis
25.07.2023. 04:15
dpa

Nemačka

Ako tražite posao, ovo može da vas zanima...

restoran, kafić, radnica
Izvor: Shutterstock

Nemačkim restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga. Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mesečno, je stalna boljka branše, rekli su u udruženju za dpa.

"Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta", rekla je Sandra Varden (Warden), stručnjak za tržište rada iz Dehoge.

Vardenova je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta. "A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije)," rekla je Vardenova.

"Posebno sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesovanja za turističke destinacije, potreba i dalje raste," rekla je ona.

U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umeo. "Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku."

Neki restorani su počeli više da uvode samoposluživanje.

Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i da će izbeglice moći lakše da se zapošljavaju.

Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cene, piše dpa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Saveti za prvi dan na poslu nakon odmora
Posao

Kako se vratiti u normalu

24.07.2023. 02:10

Saveti za prvi dan na poslu nakon odmora

Povratak na posao nakon odmora može ličiti na pravi pakao. Sve ste zaboravili, dočekala vas je planina stvari koje morate da obavite u što kraćem roku. Postoji rešenje kako da sebi olakšate povratak na posao.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve